Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Microsoft’ta Apple gibi kendi işlemcilerini tasarlamaya başladı!

Microsoft Sunucular ve Surface PC'ler için Kendi Yongalarını Tasarlıyor. Microsoft'ta Apple gibi kendi işlemcilerini tasarlıyor.

Şimdi de Microsoft kendi ARM tabanlı işlemcilerini geliştiriyor

Microsoft Sunucular ve Surface PC’ler için Kendi Yongalarını Tasarlıyor.

Microsoft’un Surface PC’ler için kendi ARM tabanlı yongalarını geliştirdiği bildiriliyor. Geliştirilecek olan işlemciler şirketin bulut altyapısında da kullanılabilir.

Görünüşe göre Apple gibi Microsoft’ta Intel ile olan işlemci işbirliğini bitirmek isteyen tek şirket değil. Bloomberg’e göre Microsoft, Surface cihazlarını ve bulut altyapısını güçlendirmek için kendi ARM işlemcileri geliştiriyor.

Proje hakkında henüz çok fazla detay olmamasına rağmen Bloomberg; şirketin veri merkezlerinde kullanmayı planladığı bir çip üzerinde çalıştığını bildirdi. Aynı tasarımı Surface bilgisayar serisinde kullanma seçeneğini de araştırıyor – ancak işlemciyi bilgisayarlarından çok bir bulut bağlamında ilgili sunucularda kullanmanın daha olası olduğunu belirtiyor.

Microsoft Azure Bulut Hizmetlerinde neredeyse sadece INTEL kullanıyor!

Microsoft şu anda Azure bulut hizmetlerini güçlendirmek için neredeyse yalnızca Intel tabanlı işlemcileri kullanıyor. Intel doğal olarak sunucu işlemci alanında baskın görünüyor ve pazarın yüzde 90’ına hakim durumda. Bu gelişmeden sonra ise INTEL hisselerinde yaklaşık yüzde 6,3 düşme yaşandı.

Microsoft sözcüsü Frank Shaw;

“Silikon, teknoloji için temel bir yapı taşı olduğu için tasarım, üretim ve araçlar gibi alanlarda kendi yeteneklerimize yatırım yapmaya devam ederken, aynı zamanda çok çeşitli yonga sağlayıcılarıyla ortaklıkları geliştirmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Microsoft’un özellikle Surface bilgisayarları söz konusu olduğunda kendi işlemcilerini kullanmak istemesi yerinde bir hareket. Apple’ın yolundan bir anlamdı gidiyor gibi görünüyor. Microsoft’un en azından bir süredir daha fazla ARM tabanlı bilgisayar yapmaya çalıştığı 2018’e ait bir raporda da ortaya çıktı.

Surface cihazları belki de henüz, PC pazarının nispeten küçük bir bölümünü oluşturuyor. Ancak Microsoft’un bilgisayarları için kendi çiplerini geliştirme kararı, özellikle Apple’ın bu yılın başlarında kendi M1 silikonu piyasaya sürmesinden sonra Intel için ikinci bir büyük darbe olacak. Öte yandan Apple’ın yaptığı gibi kendi donanımlarının da yeteneklerini kendi işlemcileri ile daha ileriye taşıyabilir. Örneğin;

M1 işlemcisine geçiş ile Apple kendi donanımlarında daha iyi pil ömrü ve performans sunarken, MacBook Air gibi modellerinde fan kullanmadan çözüm üretmesine yardımcı da oldu.

Neresinden bakarsanız bakın, Microsoft açısından ileriye dönük atılmış önemli bir adım…