Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Panasonic KAIROS: Yeni nesil canlı video prodüksiyon platformu

Panasonic KAIROS: Yeni nesil canlı video prodüksiyon platformu...Yeni bir konsept ve mimari üzerine kurulan KAIROS hakkında tüm bilgiler...

Panasonic yeni nesil canlı video prodüksiyon platformu KAIROS’u piyasaya sürüyor

Yeni bir konsept ve mimari üzerine kurulan KAIROS, tescilli ve yenilikçi yazılımların GPU üzerinde yürütülmesine olanak tanıyor. Platform, dönüşen BT ekosistemlerini kullanarak uzun süre kullanılacak esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlıyor.

Panasonic yeni nesil IT/IP canlı video prodüksiyon platformu KAIROS’un kullanıma hazır bir şekilde piyasaya sürüldüğünü duyurdu. KAIROS, profesyonel spor müsabakaları, konserler ve diğer etkinliklerin yayıncıları ile etkinlik yapımcılarına yönelik canlı video prodüksiyonunun ve video yayın hizmetlerinin kalitesi ile verimliliğini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca geleneksel donanımların sahip olduğu sınırlamaları ortadan kaldırıyor.

Açık yazılım üzerinde kurulan platform, canlı program yapımlarının çeşitli bileşenlerini alıp, onları sanallaştırabiliyor. Ek olarak çeşitli kaynaklardan yayın alıp bunları projektörlere, ekranlara ve LED video duvarlarına yansıtarak prodüksiyon sürecinin merkezinde yer alabiliyor.

CPU ve GPU mimarisine dayanan KAIROS, üstün sistem esnekliği ve ölçeklenebilirliği sağlamasının yanı sıra tek bir karede sistem gecikmesini önemli ölçüde düşürüyor. KAIROS, SDI gibi ana bant sinyallerinin yanı sıra ST 2110 ve NDI gibi diğer birçok video giriş ve çıkışıyla da uyumludur.

En yeni IP teknolojisi için tam destek sunan KAIROS, canlı video prodüksiyonunun uzaktan kullanılmasını sağlıyor. Hassas Zaman Protokolü (PTP) eşzamanlamasını da destekleyen bu platform, spor etkinlikleri ve müzik performanslarında çekilen canlı videolarda anı yakalıyor ve atmosferin hissedilmesine olanak sağlıyor.

KAIROS, olağanüstü bir tasarıma sahip sezgisel Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) KAIROS Creator sayesinde kullanılabilirlik açısından da yeni standartlar belirliyor. KAIROS, tuval ekranında herhangi bir çözünürlük veya format kaybı olmadan GUI dahilinde sayısız video katmanını ve geleneksel donanım platformlarında bulunan sınırsız sayıda ME’leri veya anahtarı yönetebiliyor.

Panasonic ayrıca uzaktan yapıma geçişi destekleyen KAIROS Control adında özel bir donanım paneli de oluşturdu. KAIROS Creator ve KAIROS Control siteleri, bir kullanıcının veya mühendisin bulunması gerektiği yere bağlı olmadan bir ağa eklenebiliyor.

Kullanımı kolay kumanda paneli de kullanıcının işlem atamasına izin vererek alandan tasarruf sağlayan video yapımına olanak sağlıyor.

Panasonic ayrıca hızla dönüşen yayın yazılımı ve donanım ekosisteminden yararlanmak için KAIROS Birlik Ortakları isimli bir program oluşturdu. Panasonic, bu program sayesinde KAIROS’u yeni nesil video prodüksiyon platformlarının fiili standardı haline getirecek.

Panasonic’in dünyaca ünlü yayın kamera sistemleri, projektörleri ve ekranlarıyla kullanılmakla birlikte diğer ortakların ürünleriyle de entegre edilebiliyor ve birbirine bağlanabiliyor.

Panasonic, bu sistemi kullanarak yeni Akıllı Canlı Prodüksiyon konseptini de görücüye çıkarıyor. KAIROS ise yaratıcılığı geliştirmede merkezi bir rol oynuyor.

Panasonic hem platformunu geliştirmeye ve genişletmeye hem de canlı video prodüksiyonu ve yayınında görev alan insanları destekleyen yeni değerler sağlamaya devam edecek.

KAIROS hakkında daha fazla bilgi, https://business.panasonic.co.uk/professional-camera/itip-centric-video-platform/KAIROS sayfasında yer alıyor.

KAIROS’un Temel Özellikleri

Çeşitli video formatlarını destekleyen ST 2110, NDI ve SDI gibi farklı giriş ve çıkış arayüzlerinin esnek bir şekilde birlikte kullanılmasına izin veriyor.

●Ana bant sinyallerini (12G/3G/HD-SDI, HDMI, Display Port)[1] ve IP paketlerini (ST 2110, NDI, RTP) tamamen destekliyor.
●Sınırsız sayıda giriş ve çıkış bağlanabiliyor.
Harici bir yönlendiricide olduğu gibi aynı çoklu giriş çalışmasına izin veriyor.
HD (3G) için eşzamanlı olarak 32 adede kadar giriş ve 16 bağımsız çıkış[2] kullanılabiliyor.
4K (UHD) için eşzamanlı olarak 8 adede kadar giriş ve 4 bağımsız outputs2 kullanılabiliyor.
●İki özelleştirilebilir çoklu görüntüleyici çıkışı (Display Port), 36 adede kadar görüntü yansıtabiliyor.
●PTP (Hassas Zaman Kontrolü) eşzamanlamayı destekliyor ve ST 2110 tabanlı sistemin kullanılmasına olanak tanıyor.

Sınırsız sayıda ME veya anahtarlar ile formatsız CANVAS içeren katmanlı efektler gibi GPU işleme ile esnek video tekniklerini barındırıyor.

● Sınırsız ME veya anahtar imkanı sunuyor.
Katmanlar, GPU kabiliyetinin izin verdiği kadar yerleştirilebiliyor. Anahtarlar, ölçeklendirme ve diğer efektler uygulanabiliyor.
Mat renk özelliği de yer alıyor.
●CANVAS özelliği (isteğe bağlı), standart 16:9 formatına ek olarak 32:9 (duvar ekranı için) gibi özel formatta video prodüksiyonuna olanak tanıyor.
Çoklu görüntüleyici özelliğiyle orijinal formatta özel format videolar yansıtıyor.
●İşleme bekleme süresini bir kare kadar düşük olabiliyor.
Spor müsabakalarının ve müzik performanslarının canlı görüntüleri, ambiyansıyla birlikte çekilebiliyor.
●Video dosyalarının sistem içi oynatılmasını ve video kaynağı olarak kullanılmasını sağlamak için RAM kaydedici (8 kanal, sıkıştırılmamış) ve Medya Oynatıcı (HD 2 kanal, sıkıştırılmış) ile donatılıyor.
Bunlar hareketsiz görüntü dosyalarını da destekliyor.

Sezgisel GUI, kullanıcı tarafından atanabilir tuşları olan kumanda paneli, yazılım tabanlı kullanım ve genişletme imkanı sunuyor.

●KAIROS Creator bilgisayar yazılımında sezgisel bir GUI bulunuyor.
GUI kumanda paneli alandan tasarruf sağlayan kullanımlar için uygun olmasıyla öne çıkıyor.
●Uygulama yazılımının eklenmesi, kullanılabilir işlevleri genişletiyor veya harici cihazların bağlanmasına olanak tanıyor. Böylece uygulama ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre verimli sistem tasarımına izin veriyor ve ilerleyen günlerde de genişletilebilirlik sağlıyor.
●KAIROS Birlik Ortakları programı, BT/video üreticileri ve satıcılarıyla işbirliğini güçlendirmek için tasarlandı.
Program, özelliklerin genişletilmesini ve harici cihazların bağlanması için yazılım eklemeyi destekliyor.