Sosyal Medya

Donanım

Perakende Sektöründe Milyarlık Kayıpları Önleyecek Teknolojiler!

2020 yılında perakende sektöründeki istenmeyen kayıplar 100 milyar dolara yaklaştı. Şirketlerin cirolarından önemli bir pay alan bu kayıpların önüne geçmek ise teknolojiyle mümkün.

PERAKENDEDE MİLYARLIK KAYIPLARI ÖNLEYECEK TEKNOLOJİLER

2020 yılında perakende sektöründeki istenmeyen kayıplar 100 milyar dolara yaklaştı. Şirketlerin cirolarından önemli bir pay alan bu kayıpların önüne geçmek ise teknolojiyle mümkün.

Perakende, iş modeli gereği kayıpların en yüksek olduğu sektörlerden biri. Kayıpların büyük çoğunluğu kötü niyetli müşteri ve çalışanlardan kaynaklanırken, tedarikçi ve işleyişteki insani hatalar nedeniyle de kayıp oluşabiliyor.

Elektronik ürün takip sistemleri maksimum caydırıcılık sağlıyor

Perakende sektöründe ürün kayıplarının önüne geçebilmek için en çok tercih edilen çözüm elektronik ürün takip sistemleri. Elektronik ürün takip sistemleri ancak doğru teknoloji, doğru etiket kullanımı ve doğru süreç tanımı ile hayata geçirildiğinde maksimum fayda sağlıyor. Akusto Manyetik (AM) ve Radyo Frekans (RF) en çok tercih edilen iki teknoloji olarak öne çıkıyor. AM sistemler, teknolojik olarak mümkün olan geniş algılama mesafesine sahip, yanlış alarmlara karşı yüksek direnç ve kalkanlamaya karşı daha güçlü bir algılama performansı sağlıyor. RF sistemler ise çeşitli perakende ortamları için uygun fiyatlı anten seçenekleriyle birlikte en küçük kasa alanlarında bile yüksek performans sağlayan etiketlere sahip.

Mağaza içi ürün koruması, giriş çıkış ürün algılaması ve personel etkileşimi olmak üzere mağaza performans zincirindeki 3 ana halka eksiksiz çalıştığında, Elektronik Ürün Takip çözümleri güvenlik konusunda maksimum caydırıcılık sağlıyor. Böylece mağaza içi verimlilik artarken, kayıpların da önüne geçiliyor ve kârlılık yüksek rakamlara ulaşıyor.

Mağazaya giren ürünlere doğru alarm etiketini uygulamak, ürünlerin korunmasındaki ilk aşamayı oluşturuyor. Dogru etiketlerin seçilmesi, doğru şekilde uygulanması sistemin performans zincirinin ilk halkası olarak öne çıkıyor ve caydırıcı bir rol üstleniyor. Zincirin ikinci halkası ise mağazadan çıkan ürünlerin etkili bir şekilde algılanması ve güvenli bir şekilde kontrol edilmesi. Bu, verimlilikte düşüş olmaması adına önemli bir adım. Elektronik ürün takip sistemi teknolojisi, ürünlerin üzerine yerleştirilen bir verici ve sinyallere duyarlı bir alıcı sayesinde mağazaya giren ve çıkan tüm ürünleri kusursuz bir şekilde takip ediyor, takip alanına giren bir ürün olması durumunda sesli ya da görsel bir alarm veriyor.

Personelin sistemi iyi takip etmesi, mağaza içi ürün takibi ve güvenliğinin son halkasını oluşturuyor. Toplam verimlilikte en önemli etkeni, zincirin son halkası olan mağaza personelinin sisteme olan güveni oluştururken, yanlış alarm sayısının ve ihtimalinin düşmesi, sistemin toplam verimliliğinin artmasını sağlıyor.

Mağazanız ve kasanız ona emanet

Mağaza ­içi­ne konumlandırılan kameralar ve kayıt c­ihazları ortamda meydana gelen tüm hareketler­i kaydederken, ihtiyaç hali­nde, ­internet üzer­inden merkez­i izleme ve yönet­im i­mkanı sağlıyor. Video İzleme Çözümleri mağazalarda müşteri ya da personel kaynaklı istenmeyen bir durum yaşandığında kanıt niteliğindeki görüntü merkezden ya da uzaktan bağlantı ile indirilip, talep edilmesi durumunda güvenlik güçleri ile paylaşılıyor. Çözüm, istenmeyen bir durum yaşanmaması için de caydırıcı etkiye sahip.

Bununla birlikte, yazar kasa, POS cihazı gibi cihazları, video kayıtlarıyla entegre ederek, işlemler esnek ve kolay biçimde incelenebiliyor. Bu entegrasyon sayesinde kasadan geçen ürünle ona ait video görüntüleri eşleştiriliyor, belirtilen tarih aralığıyla ya da ürüne ait işlemlerin görüntüsü hızla ekrana taşınıyor. Bu şekilde iade ya da iptal işlemleri sırasında olası usulsüzlükler ve hatalı işlemler kolayca tespit edilebiliyor.

Depo ve Dağıtım Merkezlerinde Personel Kaynaklı Kayıplara Son

Sensormatic’in sunduğu temassız görüntüleme çözümleri, depo ve dağıtım merkezi gibi yerlerde de kayıpları önlüyor. Yapılan çalışmalar ilk uygulamayla beraber yüksek caydırıcılık etkisi nedeniyle sistemi kullanan şirketlerde iç kayıpların yüzde 80 oranında düşüş sağladığını da ortaya koyuyor.  Temassız görüntüleme teknolojisi, video kamera aracılığıyla vücut ısısını algılıyor.  Sistem, ekranın önüne gelen kişileri 12 saniye içinde 4 farklı duruşta tarıyor. Video kamera, vücutta bulunan ve vücut ısısından farklı ısıya sahip tüm cisimleri tespit ediyor ve ekranda görüntülenmesini sağlıyor. Yeni nesil Temassız Görüntüleme Teknolojisi ile giysilerin altına gizlenmiş her tür materyal vücut detaylarını açığa çıkarmadan görüntülenebiliyor. Patentli pasif terahertz teknolojisiyle çalışan temassız görüntüleme teknolojisi, giysilerin altına gizlenmiş metal veya metalik olmayan nesneleri 3 ila 4 metre gibi güvenli bir mesafeden algılayabiliyor. 5 cm.’ye kadar metal, plastik, silikon gibi her tür materyali tespit edebiliyor.

Mağaza giriş-çıkışlarını kontrol altına alıyor

Perakende sektörüne özel olarak geliştirilen Fiziksel, Biyometrik ve Mobil Geçiş Kontrol Sistemleri güvenlik ve verimliliği bir arada sunuyor. Sistem, mağaza, depo, ofis alanlarında giriş-çıkışların kontrolüne, özel güvenlik gerektiren alalara yetkilendirme yapılmasına, gerçekleşen tüm hareketlerin kayıt altına alınıp, raporlanmasına olanak tanıyor. Bu sayede olası kayıpların tespiti ya da önlenmesi mümkün oluyor.

Yetkisiz girişleri raporluyor

Uzaktan İzleme Çözümü (RVS) de perakendede kayıpların önüne geçen etkin çözümlerden biri. Güvenlik kameraları mağaza içindeki olayları kesintisiz şekilde kayıt altına alırken, operatörlerse bu kayıtların yalnızca yüzde 4’ünü izleyebiliyor. Bu noktada Uzaktan İzleme Çözümleri operatörlerin gözden kaçırabileceği tüm detayları yakalıyor. Akıllı yazılım kullanan çözüm, yetkisiz girişleri ya da amaçsızca dolaşan şüpheli şahısları anında belirleyerek Uzaktan İzleme Merkezi’ne (UIM) raporluyor. Bu sayede insan gözünden kaçabilecek detaylar anlık olarak operatörlerle paylaşılarak proaktif şekilde önlem alınması ya da müdahale edilmesi sağlanıyor. Erken uyarıyla da pek çok olay henüz gerçekleşmeden önleniyor.

Perakende sektörünün mağaza güvenliğini sağlamada teknolojik çözümlerin çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu,

“Bu teknolojiler ihtiyaca göre bazen ödemesi yapılmadan mağazadan çıkartılmak istenen ürünleri bazen amaçsız dolaşan şüpheli kişileri tespit ederek kayıp önlemede aktif rol oynuyor. Korunacak olan alan neresi olursa olsun sistemlerin en önemli görevi ise ilk aşamada caydırıcı olmak ve suçu gerçekleşmeden engellemek. İşletmelerin cirolarından önemli ölçüde pay alan iç ve dış kayıpları teknolojilerimiz ile 360 derece güvenlik sağlayarak engelliyoruz.” diyor.