Sosyal Medya

Donanım

Qualcomm daha ucuz Snapdragon PC’ler için baskı yapıyor

Snapdragon daha düşük maliyetli yeni Windows işlemcileri ile üreticileri daha uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlar üretmelerini istiyor.

Qualcomm, 7c ve 8c yongaları ile daha ucuz Snapdragon PC’ler için baskı yapıyor

ARM dizüstü bilgisayarlarda son Windows’u kullanmak oldukça pahalıydı. Düşük maliyetli işlemcileriyle Qualcomm daha ucuz Snapdragon PC’ler için baskı yapıyor.

Qualcomm, Snapdragon 835 yonga setiyle Windows üzerinde Snapdragon işlemcilerin çalıştırılması çabalarına başladı. İlk önce akıllı telefonlara güç vermek için tasarlandı ve şirket daha sonra Snapdragon 850 ve 8cx gibi özellikle PC’ler için yonga setleri geliştirdi. Tüm bunlar, hem 999 $ ‘a mal olan muhteşem donanım parçaları olan Surface Pro X ve Galaxy Book S gibi dizüstü bilgisayarlarla kullanıldı.

Öte yandan ihtiyacınız olan tüm Windows uygulamalarını çalıştıramayan bir donanım için bunlar faiş fiyatlar. Görünen o ki Qualcomm’da bunun cidden farkında. Üretilen yeni 8c ve 7c yonga setleri; şirket tarafından;

“çeşitli fiyat noktaları sağlamaya yardımcı olan, ortakların her zaman açık, her zaman bağlı müşterileri çok geniş bir tüketici yelpazesi için tasarlamalarını sağlayan Windows için Snapdragon platformu için orta seviye ve giriş seviyesi işlemciler” olarak tanımlanıyor.

Snapdragon 8cx en üst seviye model olmaya devam ederken, 8c tam altına oturuyor. Bir octa çekirdekli Kryo 490 CPU ve bir Adreno 675 GPU kullanıyor ve 7nm’lik bir süreç üzerine inşa edildi. Toplamda, Snapdragon 8c, Snapdragon 850’den yüzde 30 daha hızlı. Ayrıca, hücresel veriler üzerinden hızlı indirmeler sunması gereken bir X24 gigabit LTE modeme sahiptir ve ayrıca 7 Gbps’ye kadar indirmeyi (ağlar ve cihazlar hazır olduğunda) desteklemek için X55 5G modem ile birlikte çalışıyor.

Giriş seviyesine baktığımızda ise daha az güçlü okta çekirdekli Kryo 468 CPU ve Adreno 618 GPU kullanan Snapdragon 7c’yi göreceğiz. 7c ayrıca 8c gibi çoklu gigabit oranları yerine 800 Mbps’ye kadar çıkabilen Snapdragon X15 LTE modem kullanıyor olacak. Bu noktada Qualcomm özellikle çok günlü batarya ömrünü de vurguluyor.

Düşük Maliyetler

Qualcomm Snapdragon 8c kullanan makinelerin yaklaşık 500 ile 699 dolar arasında olması. 7c ise pil ömrünün daha büyük olduğu eğitim gibi pazarlarda kullanılabilecek 499 dolardan daha az maliyetli cihazlarda kullanılabilecek.

PC’ler için üretilen tüm Snapdragon işlemcileri  “her zaman açık, her zaman bağlı” gibi özellikler sağlayacak ve bunları da super ince ve fansız makinelerde yapmak istiyorlar. Ancak Windows denkleminde Snapdragon işlemciler denklemin sadece önemli bir parçası. Yazılım uyumluluğu ve bunların eksikliği, platformun en büyük zorluğudur. Tüm geliştiriciler, platformdaki programlarını yeniden derlemedikleri için, ARM’deki 64 bit uygulamalar için yerel destek oldukça dikkat çekicidir. Adobe, Creative Cloud araç takımını, Fresco uygulamasıyla başlayan ARM tabanlı Windows’a getirmeyi taahhüt etti, ancak Microsoft’un hala ikna edecek birçok geliştiricisi var.

Belki de yeni düşük maliyetli yongalarla, endüstri nihayet bu soruna tatmin edici bir çözüm sunmak için bir neden olarak görebilir.