Sosyal Medya

Donanım

Samsung’un yeni microSD kartı bazı SSD’lerden daha hızlı

Samsung'un yakında piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni microSD kartı dramatik bir hız artışına sahne olacak. Şirketin yeni 256 GB SD Express microSD'si (Samsung'un ilk SD Express kartı) verileri 800 MB/s'ye kadar okuyabiliyor. Bu özelliği göz önüne alındığında ise, bugün piyasadan satın alabileceğiniz tüm microSD'lerden çok daha hızlı olduğunu gösteriyor.

Samsung’un yeni microSD kartı bazı SSD’lerden daha hızlı

Elbette, bu yeni hızların keyfini çıkarmak için SD Express‘i destekleyen bir cihaza ihtiyacınız olacak İşte detaylar…

Samsung’un yakında piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni microSD kartı dramatik bir hız artışına sahne olacak. Şirketin yeni 256 GB SD Express microSD’si (Samsung’un ilk SD Express kartı) verileri 800 MB/s’ye kadar okuyabiliyor. Bu özelliği göz önüne alındığında ise, bugün piyasadan satın alabileceğiniz tüm microSD’lerden çok daha hızlı olduğunu gösteriyor.

Ancak bu yüksek performansın maliyetinin ne kadar olacağını henüz bilinmiyor ve SD Express MicroSD kart bu yılın sonuna doğru satışa sunulacak.

Farkı ne olacak?

256GB SD Express microSD, 800 MB/s’ye kadar (teorik) sıralı okuma hızlarına sahip olacak; bu da UHS-II microSD kartlardaki okuma hızlarının 2,5 katından fazla ve SATA SSD’lerden 1,4 kat daha hızlı. Dolayısıyla, en azından teoride, Samsung’un yeni kartı en ucuz SSD – Katı Hal Sürücülerinden fark edilir derecede daha hızlı olacak.

 

Samsung, sıcaklıkları kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için ısı yönetimi özellikleri ekledi. Şirket yeni kartı duyurduğu açıklamasında,

“Küçük form faktöründe istikrarlı performans ve güvenilirlik sağlamak için Dynamic Thermal Guard (DTG) teknolojisi, uzun kullanım seanslarında bile SD Express microSD kart için optimum sıcaklığı korur” diye yazdı.

Samsung (belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde) son dönemde popüler olan “AI” kelimesini kartın daha yüksek hızlarına dahil ediyor. Samsung Başkan Yardımcısı Hangu Sohn,

“İki yeni microSD kartımızla Samsung, mobil bilişim ve cihaz üzerinde yapay zekanın artan taleplerini karşılamak için etkili çözümler sundu” dedi.

Şirketin Galaxy S24 serisi yapay zeka konusunda büyük adımlar atıyor ancak Samsung son dört nesildir amiral gemisi telefonlarında microSD yuvasına yer vermiyor. (Akıllı telefon pazarının geri kalanının çoğu da öyle) Dolayısıyla, gelecekteki yapay zeka destekli cihazlar ekstra hızlardan faydalanabilecek olsa da, Samsung’un mevcut üst düzey telefon grubu bu listede yer almıyor.

Buna ek olarak, SD Express geriye dönük olarak uyumlu olsa da, ana cihazda fazladan bir pin sırası gerektiren SD Express’i (henüz) pek çok cihaz desteklemiyor. Bu nedenle kartın tam potansiyeli, onu destekleyecek yeni donanımlara sahip olan kişilere özel olacak.

Samsung ayrıca UHS-1 hızlarına sahip yeni 1TB microSD kartını da tanıttı.

“Samsung’un yeni 1TB microSD kartı, şirketin 8. nesil 1 terabit (Tb) V-NAND’ının sekiz katmanını microSD form faktörü içinde bir araya getirerek, eskiden yalnızca SSD’lerde mümkün olan yüksek kapasiteli paketi gerçekleştiriyor.”

1TB kart suya, aşırı sıcaklıklara, düşmelere, X-ışınlarına ve mıknatıslara karşı koruma içeriyor.

Samsung’un hızlı 256GB SD Express microSD kartı “bu yılın sonlarına doğru” piyasaya sürülecek.

1TB UHS-1 microSD ise 2024’ün üçüncü çeyreğinde gelmesi bekleniyor..

Şirket her ikisinin de fiyatı konusunda bir açıklamayı henüz yapmadığını ifade etmek isterim.