Sosyal Medya

Kripto Para

Soğuk Cüzdan Nedir? Nasıl Kullanılır?

Pek çok kişinin kripto parasını nasıl muhafaza edeceğini ve nasıl güvende tutacağı hakkında fikir sahibi değil. Son dönemde kripto para güvenliği ile ilgili soğuk cüzdan kavramı sıklıkla gündeme geliyor. Bu durumda soğuk cüzdan nedir ve ne işe yarar gibi yeni soruları ortaya çıkartıyor.

Soğuk Cüzdan Nedir? Nasıl Kullanılır?

Geleceğin finans sisteminin temellerini oluşturan kripto paralar, ekonomiyi dijital dünyaya entegre ediyor. Mevzu bahis dijital para olduğundan paranın güvenliğinin sağlanması da ayrıca önem taşıyor. Özellikle yeni bir olgu olması çok fazla soruyu da beraberinde getiriyor. Pek çok kişinin kripto parasını nasıl muhafaza edeceğini ve nasıl güvende tutacağı hakkında fikir sahibi değil. Son dönemde kripto para güvenliği ile ilgili soğuk cüzdan kavramı sıklıkla gündeme geliyor. Bu durumda soğuk cüzdan nedir ve ne işe yarar gibi yeni soruları ortaya çıkartıyor.

Başlı başına yeni alışılan bir kavram olan kripto para, beraberinde yeni kavramları da getiriyor. Bunlardan birisi olan soğuk cüzdanın temel işlevi dijital para birimlerinin güvenle muhafazasının sağlanmasıdır.

Soğuk Cüzdan Nedir?

Soğuk cüzdan, kripto para alım ve satımı gerçekleştiren herkesin mutlaka duyduğu bir kavramdır. Kripto paraların muhafazası için kullanılan soğuk cüzdan nedir ve nasıl kullanılır detayları merak ediliyor. Soğuk cüzdan kavramı, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin muhafazasını gerçekleştirmek amacıyla kullanılan çevrimdışı kripto para cüzdanları için kullanılır. Soğuk cüzdanın diğer bir adı ve daha fazla bilineni donanım cüzdanıdır. Fiziksel donanımlardan oluşan cüzdanlar olarak da tanımlanabilir.

Soğuk cüzdan, kripto para birimlerinin çevrimiçi risklere karşı daha güvende olması için çevrimdışı yani internetle erişilemez durumda tutulabilmesine yardımcı olur. Bu donanım cüzdanları, genel ve özel anahtar yaratmak üzere “random” sayı üreteçlerine sahip fiziksel elektronik cihazlardan oluşur. Kripto paraların çevrimdışı olarak muhafaza edilebileceği her şey aslında soğuk cüzdan kapsamına girer.

Soğuk cüzdanlar genellikle fiziksel donanım olsa da kağıt cüzdan modelleri de yer alıyor. Günümüzde pek çok kripto para borsası tarafından yatırımcılara sunulan kağıt cüzdan oluşturma araçları bulunmaktadır. Bu araçlar vasıtasıyla kağıt formundaki cüzdanlar ile kripto paranın çevrimiçi alandan uzakta, güvenle tutulabilmesi sağlanıyor. Ancak donanım cüzdan modelleri, kağıt cüzdan modellerine göre çok daha yüksek güvenlik standardına sahiptir.

Kripto para borsalarında işlem yapmak şarttır. Bu yüzden düşük komisyon veren borsaları seçmek sizin için faydalı olur. https://coinkesfet.com/binance-referans-kodu/ adresinde bulunan Binance referans kodu ile Binance’de daha az komisyon ödeyerek işlem yapabilirsiniz.

Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Günümüzde yaygın olarak tercih edilen soğuk cüzdan kullanımı aslında oldukça basittir. Kağıt cüzdanlardan oluşan soğuk cüzdan modellerini oluşturmaya yardımcı kripto para borsalarına ait araçlar bulunuyor. Fiziksel olarak elde edilse de güvenle muhafaza edilmesinde ciddi riskler söz konusudur. Donanım cüzdanlarında ise yazılımla güvenlik sağlandığından, dışarıdan birisinin bilgilere erişebilmesi mümkün değildir. Soğuk cüzdan oluşturmak için çevrimdışı cihazlar içerisinde muhafaza sağlanmalıdır. Donanım cüzdanlar “harddisk” ve “flash bellek” şeklinde üretilir. Özel güvenlik yazılımları herhangi bir şekilde virüs kapması söz konusu olamaz.

Donanım cüzdanlar yatırımcıya ait olan özel anahtarların dışarıya sızdırılmasına tamamen engel olur. Kullanıcılar donanım cüzdan üzerinde yer alan yazılım vasıtasıyla, kripto para bakiyelerini aktarabilir. Daha sonra bu kripto para bakiyesine ulaşmak ve kullanmak için bir bilgisayar bağlantısının gerçekleştirilmesi gerekir.

Soğuk Cüzdan Neden Tercih Edilir?

Günümüzde kripto para yatırımcıları arasında soğuk cüzdan kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Soğuk cüzdanlar genellikle hızlı al-sat işlemi yapan yatırımcılar açısından pratik olmadığı için tercih edilmez. Ancak uzun vadeli yatırım yapan veya yatırım boyutu büyük olan kripto para yatırımcıları için soğuk cüzdan kullanımı çok daha idealdir.

Soğuk cüzdanlarda güvenlik en temel husustur. Öyle ki kripto para bakiyesini görmek ve kullanmak için bir cihaza bağlandıklarında dahi kötü amaçlı yazılım(virüs) girişini engelleyen yüksek güvenlik sistemine sahiptir.

Soğuk cüzdanlar küçük ve girilemeyen donanımlardan oluşur. Sıcak cüzdanlarda yatırımcıların güvenlik anahtarları tek bir merkezde tutulur. Bu durumda internet dünyasında “hack” olayı halinde sunucudaki tüm güvenlik anahtarlarının üçüncü kişilerin eline geçmesine neden olur. Bu durumda sıcak cüzdanların çok savunmasız olduğu gerçeğini gösterir.

En İyi Soğuk Cüzdanlar Hangileri?

Fiziksel donanımlardan meydana elen soğuk cüzdanlar için günümüzde çok sayıda alternatif mevcuttur. Bu alternatifler kapsamında da tüketiciler, kullanım ihtiyaçları ve bütçelerine uygun olarak seçim yapabiliyor. Bununla birlikte günümüzde kripto para cüzdanı konusunda oldukça yoğun bir ihtiyaç söz konusudur. Söz konusu ihtiyaç skalası içerisinde de her birinin tamamen güvenli olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Sıcak cüzdan çeşitlerinde olduğu gibi soğuk cüzdan çeşitleri içinde de bazılarının kaliteli ve güvenli olması söz konusudur. En iyi soğuk cüzdan modelleri ile kripto para yatırımlarını çok yüksek güvenlikte muhafaza edebilmek mümkündür.

Günümüzün en çok tercih edilen ve en iyi soğuk cüzdanları arasında;

  • Trezor,
  • Ledger Nano S,
  • KeepKey,
  • CoolWallet S,
  • Billfold Steel Bitcoin Wallet,
  • Coinkite Steel ColdCard,

yer alıyor.