Sosyal Medya

Otomobil

Tesla, 2021’in son çeyreğinde de rekor karını korudu!

Yakında ülkemizde de dört modeli ile birlikte olmasını beklediğimiz TESLA için küresel tedarik zincirlerindeki sıkıntıya rağmen işler yolunda gitmeye devam ediyor. 

Tesla, 2021 Q4 verileri, kar rekorunun devam ettiğini gösteriyor!

Yakında ülkemizde de dört modeli ile birlikte olmasını beklediğimiz TESLA için küresel tedarik zincirlerindeki sıkıntıya rağmen işler yolunda gitmeye devam ediyor.

Tesla, küresel tedarik zincirlerindeki bir dizi sıkıntının yanında, yaşanan “Çip Krizi” otomobil sektörü için durumu pek iyi göstermiyordu. Buna rağmen 2021 yılını yaklaşık 1 milyon araç teslimatı ile kapatmayı başardı.

Kârlı ve kayda değer bir 2021’in ardından Tesla, yeni yıla girerken Amerika’da EV üretiminin ön saflarında yer almaya devam ediyor.

Şirketin Çarşamba günü yayınlanan 4. çeyrek rakamlarına göre, Tesla, 2020 rakamlarına göre yaklaşık yüzde 90’lık bir artış gerçekleştirdi. Bu süre zarfında “tüm hacimli OEM’ler arasında en yüksek üç aylık işletme marjını’da” yakalamış durumda…

Şirket, Berlin ve Austin, Teksas’taki yeni üretim tesisleri için 6.5 milyar dolarlık harcamaya rağmen sadece 5.5 milyar dolarlık net gelire ulaşmakla kalmadı, aynı zamanda kendi gelir hedeflerini de harika bir milyar dolar aştı.

2021’in 4. çeyreğinde Tesla, 930.000 elektrikli araç üretti (yüzde 99’u Model X’ler ve Y’lerden oluştu) ve bunların 936.000’ini dünya çapındaki müşterilere teslim edildi. Tescilli Supercharger ağı ise 3476 adede yükseldi.

2022 hedeflerinde ise yeni üretim tesisleri için yer arayışları devam edecek gibi görünüyor.  Musk, ayrıca şirketin 2022’de Roadster, Cybertruck veya şirketin geliştirdiği söylenen “25.000 dolarlık araba” da dahil olmak üzere yeni araç modellerini piyasaya sürmeyeceğini de doğruladı.

Çip krizi Tesla içinde sıkıntılar yarattı ancak diğer otomotiv endüstrisini de etkileyen bu sorunlara rağmen Tesla, üretim yeteneklerini daha iyi performanslar devam ettirmeyi başardı. Örneğin, Fremont fabrikası geçen yıl yaklaşık 600.000 araç üretti ve bu rakamı Austin ve Berlin fabrikaları bu yıl faaliyete geçse bile artırmayı planlıyor.

Önemli bir ayrıntı, zira Türkiye’ye dört modeliyle gelecek Tesla, araçlarını üretmenin birim başına maliyetini yaklaşık 36.000 $’a kadar düşürmeyi başardığını söylüyor (ve bunu hem Q3 hem de Q4 2021’de yaptı).