Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Türklerin 3’te ikisi Black Friday indirimlerine ilgi gösterdi!

Picodi raporu, Türkiye'de ve Dünyada Black Week Araştırması...Türklerin 3'te ikisi Black Friday indirimlerine ilgi gösterdi...

Black Friday: İndirim Severlerin Günü!

Picodi’den Türkiye’de ve Dünyada Black Week Araştırması…

Geçtiğimiz yıllarda Black Friday, birçok Türk tüketicinin dikkatini çekmeyi başardı. Bu alışveriş bayramı, kendilerine sunulan indirimlerden en iyi şekilde yararlanmayı kafaya koymuş tüketicileri kendine çekiyor. İşte bu yüzden, indirimlere olan ilginin artışını gözleyen satıcılar, indirimlerini sadece Black Friday gününe değil, tüm haftaya genişletmeye karar verdiler. Bu sayede indirim severler, Black Friday gününden önceki Pazartesi’nden Cyber Monday gününe kadar indirimlerin tadını çıkarabiliyorlar.

Picodi.com analitik ekibi, Türklerin Black Friday gününe olan düşüncelerini, Black Week indirimlerine ilginin Türkiye’de nerede en yüksek olduğunu ve tüketicilerin ne kadar harcayacaklarını ve neler alacağını inceledi.

Almak mı Almamak mı?

Türklerin 3’te ikisi (%66) geçen senenin Black Friday indirimlerine katılım gösterdi. Bu rakam ilk bakışta şaşırtsa da, katılımcıların tamamı Black Friday gününde alışverişlerini yapmadı. %59’luk bir kesim alışverişlerini Black Friday gününde yapsa da %30’luk bir kesim Black Friday öncesi Pazartesi ile Perşembe arası, %27’lik bir bölüm ise Black Friday sonrası hafta sonu alışverişlerini gerçekleştirmiş.

%82’lik büyük bir çoğunluk geçen seneki Black Friday etkinliğinden memnun kaldığını belirtmiş. %13’lük bir kesim ise pek memnun kalmadıklarını belirtirken %3’lük bir kesim Black Friday indirimlerinden hiç memnun kalmadıklarını bildirmiş.

Geçen sene Black Friday indirim şenliğine katılmayanlar arasında en büyük sebep indirimlerden haber olunmaması olarak bildirilmiş (%37). %35’lik bir kesim ise basitçe indirimleri kaçırdıklarını bildirmiş. %15’lik bir kesim indirimleri yeterli bulmazken %13’lük bir kesim ise istediği ürünler indirime girmediği için indirime katılmamış.

İndirimlere En Çok İlgi Gösteren İller

İstatistikleri incelediğimiz zaman, 2016 ile 2019 yılları arasında Türkiye’de Black Friday indirimlerine en çok ilgi artışı gözlenen illeri belirledik. İlk sırada %250’lik bir artış ile

Malatya yer aldı. 2. ve 3. sırada ise %200 ile Van ve %175’lik artış le Kütahya yer aldı.

Sıranın diğer ucunda ise Denizli (%50), Batman (%40) ve Trabzon (%29) yer alarak indirimlere en az ilgi gösteren iller oldular.

Pamuk Eller Cebe

İstatistiksel olarak Türkler Black Friday döneminde 2049₺ harcıyorlar. Erkeklerin kadınlardan biraz daha fazla harcadığı da göze çarpan önemli bir nokta — 2069₺’ye 1993₺. Bu erkeklerin kadınlardan daha çok ürün aldığı anlamına gelmiyor, sadece daha pahalı ürünler alıyorlar.

Bu sene için planlanan Black Friday harcamalarını sorduğumuz zaman ise büyük bir kesim (%34) geçen sene hemen hemen aynı miktarda harcama yapacaklarını bildirmişler. Türk tüketicilerinin %28’i bu sene kesenin ağzını iyice açacağını bildirirken %26’lık bir kesim ise biraz daha fazla harcayacaklarını bildirmişler. %12’lik bir kesim ise bu sene daha az harcayacaklarını bildirmişler.

Black Friday’de daha çok harcayacak olanların çoğu bunun sebebini daha çok ürün alacakları olarak göstermiş (%61). %40’lık bir kesim ise ev aletleri veya ev elektroniği gibi pahalı bir alacağını belirtmiş. %12’lik kesim ise geçen seneden daha pahalı bir ürün yelpazesi peşinde. Öte yandan daha az harcayacak olanların %36’sı son dönemde işsiz kalmalarının bunda etkili olduğunu bildirmiş. %31’lik bir kesim paralarını kara güne saklamayı tercih ederken %32’lik kesim bu sene daha az ürün alacaklarını bildirmişler.

Kapış Kapış Giden Ürünler