Sosyal Medya

Samsung

5G’ye Hazır mıyız? Galaxy S20 ile ilk büyük 5G telefon gelmek üzere

Samsung Galaxy S20 5G desteği ile sunulmak üzere. Galaxy S20 ile ilk büyük 5G telefon gelmek üzere ancak 5G'ye hazır mıyız?

5G akıllı telefonlar gelmek üzere ancak müşteriler buna hazır mı?

Galaxy S20 ile ilk büyük 5G telefon gelmek üzere ancak 5G’ye hazır mıyız?

Samsung Galaxy S20’nin 5G sürümün duyurmak üzere ancak 5G için bir dönüm noktası mı? yoksa henüz buna hazır değil miyiz?

Güney Koreli teknoloji devi yeni amiral gemisi Galaxy S20 modelini duyurmak üzere. Muhtemelen tarihe geçecek bir model olacak. İlk büyük 5G modeli olarak nitelendirilecek. 2020 model akıllı telefon modellerinde de 5G desteği belki de bir standart olarak sunulacak.

Özellikle ABD’de 5G alt yapısı denemeleri başladığı için milyonlarca insanın bu yıl Galaxy S20 5G telefonlarından birini satın alabileceğini varsayabiliriz.

Özellikle ABD’deki 5G alt yapısı ile ilk gerçek testlerin bu şekilde yapılmasına da şahit olacağız. Kullanıcılar şirketlerden yıllarca beklediği yeni nesil teknolojiyi bir anlamda test edebilecekler.

Samsung tarafında ise gelmesi muhtemel 3 Galaxy S20 modeli (normal, plus ve ultra)’nın da 5G desteğini sunması bekleniyor. Teknik olarak Samsung’un ilk 5G telefonları bu modeller olmayacak ancak küresel bazda satışını yaptığı ilk 5G destekli modelleri bunlar olacak.

Geçen yıl duyurduğu Galaxy S10 5G modeli gerçek anlamda 5G ağının olmadığı bir dönemde sunulan bir model olarak geride kaldı. Ciddi bir üründen daha ziyade bir pazarlama aracıydı. Samsung’un 5G desteğini sunabileceğinin bir kanıtıydı. Zira bu satışlarına da yansıdı. S10 5G ve Note 10 Plus 5G cihazları 2019’da sadece 6.7 milyon adet satıldı.

Samsung gerçek 5G alt yapısı ile destekli modellerinin daha fazla satacağını zaten biliyor. Bu nedenle 2020 hem şirket hemde kullanıcılar açısından farklı bir yıl olacak.

ABD özelinde artık dört büyük operatör 5G desteği sunuyor. İşlemci tarafında ise Snapdragon 855’e opsiyonel olarak 5G desteği eklenebilirken, şimdi Snapdragon 865 zaten 5G desteğini içinde sunuyor.

Bu nedenle Samsung’un bu yılki niş amiral gemisi modelleri daha kutusundan çıkar çıkmaz bu 5G altyapısını destekliyor olacak. Samsung’un bundan sonra modellerinde 5G desteğini standart olarak sunması beklenebilir.

Esas soru kullanıcılar buna hazır mı?

Dünya genelinde 5G alt yapısına geçiş süresi beklendiğinden daha yavaş gidiyor. Birde işin fatura boyutu var. Ülke çapında bu muhteşem hızları tecrübe etmeye hazırlanacak kişilerin yaşayacağı faturaları bir görmek lazım. Teknoloji hem yeni hemde ekstra GB maliyetlerine kullanıcıların nasıl tepki vereceği de merak konusu.

Şehirler daha fazla müşteri 5G bant genişliği kullanmaya başladıkça daha hızlı ve daha güvenilir LTE hızlarını görmeye gerçekten başlayacak mı?

Ayrıca Samsung için de taşıyıcı desteğinin nasıl çalışacağı gibi büyük sorular var?

S20’ler, müşterilerin LTE ile olduğu gibi 5G ağları arasında serbestçe  geçiş yapmalarına izin verecek şekilde kilitsiz olarak mı satılacak Farklı şirketler tarafından kullanılan farklı 5G teknolojileri nedeniyle uyumluluk sorunları olacak mı? (Örneğin, Verizon şu anda müşterilere sadece mmWave 5G sunarken, AT&T kullanıcılarını şimdilik düşük bant 850MHz spektrumu ile sınırlıyor.) Yeni telefonlardaki piller, Snapdragon 865’in ağlara bağlanması gereken bağımsız 5G modemlerden artan güç tüketimine dayanabilecek mi?

Gördüğünüz gibi 5G ile ilgili sorular çok. Bence belki de en önemlisi soru: bu milyonlarca müşteri nihayet 5G hıza sahip olduğunda, bunu fark edecekler veya ilgilenecekler mi?

Şu ana kadar sunulan 5G telefonların maliyeti 4G telefonlara göre oldukça yüksek. Bu ekstra maliyet hem alırken zarar, hemde GB tarafında yansıyacak ekstra fatura bedeline değecek mi? Tüketiciler hem fazla ödeyip hem de büyük fayda sağlamazsa mutsuz olabilir ve fiyatlar düşene kadar bu modelleri almaktan vazgeçebilir.

Bizim açımızda henüz 5G alt yapısına geçiş olmadığı için bu maliyetlere henüz katlanmak zorunda değiliz. Ancak 5G olmadan da şu anda yaşamayı tercih edecek, yüksek vergili ve yüksek fiyatlı amiral gemisi telefonları tercih etmek için biraz daha uzun beklemek isteyeceğimiz kesin…