Sosyal Medya

Yazılım

Adobe Lightroom’da Win 10’da Apple’ın M1 Çipini ve ARM’yi destekliyor

Adobe Lightroom'da Win 10'da Apple'ın M1 Çipini ve ARM'yi destekliyor. Fotoğrafçılar için ARM tabanlı işlemcinin güçlerini kullanmanın ...

Adobe Lightroom Apple’ın M1 çARM tabanlı M1 Çipini Windows 10’da destekliyor

Biliyoruz ki ARM tabanlı işlemciler, bilgisayarlarımızda watt başına performansı artırmak için büyük bir potansiyele sahip. Yine de teknolojiyi dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda benimsemenin önündeki en büyük engellerden birisi; her zaman uygulama desteğinin olmaması…

Birçok fotoğrafçı için Adobe Lightroom’daki yerel ARM işlemci desteğinin olmaması, ARM tabanlı bir yongaya sahip bir donanıma geçmeyi zorlaştırıyor.

Özellikle fotoğrafçı profesyoneller için bu yol da atılmış önemli bir engel aşıldı. Adobe bugün, Lightroom’un en son sürümünün hem Apple’ın yeni M1 çiplerini hem de Windows 10’daki ARM’i desteklediğini duyurdu ve bu aygıtları fotoğrafçılar için çok daha uygun alternatifler haline getirmiş oldu.

Lightroom’un en son modern sürümü ARM desteği veriyor ancak bir çok fotoğrafçı özellikle Lightroom Classic kullanıyor ve onun da ARM desteği yok. Windows yüklü Surface Pro X gibi ARM yongalarına sahip bir çok cihaz için bu destek oldukça önemli.

Apple’ın Rosetta yazılımı, x86 (Intel ve AMD) donanımı için tasarlanmış uygulamaları nispeten verimli bir şekilde çevirebilirken, Windows 10’daki ARM yongaları henüz Lightroom gibi 64 bit uygulamaları taklit edemez. Bugünlerde yalnızca 64 bit modunda çalışan birçok yazılım var ve Microsoft gelecek yıl x64 öykünmesi için destek sunmayı planlasa da  bu, favori uygulamalarınız olmadan gitmek için uzun bir süre.

ARM için yerel destek doğal olarak en iyi çözüm ve potansiyel olarak yazılımın x86 yongalarında elde edebileceğinden çok ama çok daha iyi performans ve / veya pil verimliliği sunabilir.

Örneğin Photoshop, şu anda beta olarak ARM desteği sunuyor ve şimdiye kadar test sonuçları Surface Pro X’te takdire şayan.

Apple’ın kendi silikonuna geçişinin dolaylı faydalarından biri, geliştiricilerin ARM işlemciler için destek ekleyerek hızlandırmasıdır. Bu sonuçta Windows için de iyiye işarettir; Lightroom Classic’in sonunda yerel ARM desteği kazandığını görmeyi bir çok fotoğrafçı gibi bizde bekliyoruz.