Sosyal Medya

Donanım

Asus ROG, dört yeni Intel Z790 anakart modeli duyurdu!

ASUS Republic of Gamers (ROG), ROG Maximus Z790 Formula, ROG Maximus Z790 Apex Encore, ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II ve ROG Strix Z790-F Gaming WiFi II olmak üzere dört yeni Intel® Z790 anakart modelini duyurdu.

ASUS Republic of Gamers dört yeni Intel Z790 anakart modeli duyurdu

 

Aralarında ROG Maximus ve ROG Strix modelleri bulunan yüksek performanslı, zengin bağlantı seçenekli ve şık tasarımlı dört yeni anakart ASUS’un Intel Z790 serisine katıldı.

 

  • Dört yeni anakart da LGA 1700 soketli hem 14. Nesil, 13. Nesil ve 12. Nesil Intel® Core işlemcilere destek veriyor.
  • Ultra hızlı Intel WiFi 7 ve ASUS WiFi Q-Antenna, PCIe®0, Thunderbolt 4 (USB4® uyumlu).
  • Fast Charge ve USB Wattage Watcher özellikli USB 20 Gbps Type-C®.
  • ASUS’a özgü DIMM Flex ve AEMP II teknolojileriyle DDR5 bellek hızlandırma.
  • ASUS’un kullanıcı dostu tasarımı kurulumu ve sorun gidermeyi kolaylaştırırken ASUS WiFi Q-Antenna, ekran kartı, M.2 sürücü ve bellek modüllerini yenilemeyi de daha basit hale getiriyor.

 

ASUS Republic of Gamers (ROG), ROG Maximus Z790 Formula, ROG Maximus Z790 Apex Encore, ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II ve ROG Strix Z790-F Gaming WiFi II olmak üzere dört yeni Intel® Z790 anakart modelini duyurdu. Bu anakartkar daha önce Gamescom’da duyurulan ROG Maximus Z790 Dark Hero, ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II ve TUF Gaming Z790-Pro WiFi modellerinin arasına katıldı. Bu yedi anakartın hepsi 14. Nesil, 13. Nesil ve 12. Nesil Intel® Core işlemcilere destek veriyor. PCIe® 5.0 ve DDR5 bellek desteği veren bu anakartlar gelişmiş bağlantı seçenekleri, performans ayarı olanakları, verimli soğutma çözümleri, sistem toplamaya yönelik kolaylıklar ve daha birçok ekstra özellik sunuyor.

Intel LGA 1700 CPU soketi

  1. ve 13. nesil Intel Core işlemciler LGA 1700 sokete takılabiliyor. Kullanıcılar bu sayede geniş CPU seçenekleri arasından istediklerini alıp ister Z690 ister Z790 anakartlarla kendi sistemlerini kurabiliyor. LGA 1700 soketin dönemi henüz bitecekmiş gibi de durmuyor. Bu soket ayrıca 14. Nesil Intel Core işlemcilerle de uyumlu olacak. Bu da kullanıcıların yeni bir sistem kurarken veya ellerindeki sistemi yenilerken önlerinde birçok farklı seçeneğin olacağı anlamına geliyor. Kullanıcılar anakartlarını yenileyerek en yeni ASUS Z790 anakartların yüksek performanslı ağ bağlantısından, zengin bağlantı seçeneklerinden ve en uygun hale getirilmiş bağlantı seçeneklerinden yararlanabilirler. Dilerlerse de sahip oldukları Z690 veya Z790 anakartlarıyla Intel’in 14. Nesil işlemcilerini deneyebilirler. Bunun için kullanıcıların yapması gereken tek şey yeni gelecek Intel işlemciler için eski anakartlarının BIOS’unu güncellemek olacak.

 

WiFi 7 ile bant genişliğinde yeni seviye 

Intel WiFi 7 teknolojisine sahip bu yeni dört ROG Z790 anakart, bir WiFi 7 router ile kullanıldığında kullanıcıların en yeni kablosuz bağlantı standardının tüm potansiyelinden yararlanmasını sağlıyor.

ASUS kullanıcıların WiFi 7 bağlantısından en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak için ASUS WiFi Q-Antenna özelliğini de duyurdu. PCB üzerindeki devreler için optimizasyon yapılmış ve gelişmiş yeni iç pim bağlantıları içeren bu yepyeni donanım tasarımı 5 Ghz ve 6 Ghz bantlarında sinyal performansını büyük ölçüde artırıyor. Tek adımlı sadece tasarımla kullanıcıların müthiş bir deneyim yaşamaları için yapmaları gereken tek şey anteni yerine takmak. Yönlü bir anten olduğundan, kullanıcılar ASUS’un Armoury Crate uygulamasında sunduğu kullanışlı araçlarla pozisyonu değiştirerek sinyal kalitesini ve menzilini geliştirebiliyorlar. Yön Bulucu özelliği sinyal gücünü tespit edip birkaç adımda anten için en ideal pozisyonu belirliyor, Hızlı Kontrol özelliği ise sinyal gücünü hızla kontrol etmeye ve kullanıcıların bağlantıyı en iyi şekilde almalarına yardımcı oluyor.

Bellek performansını ve kararlılığını en üst seviyeye çıkaran DIMM Flex 

ROG Maximus ve ROG Strix serisindeki en yeni Z790 anakartlar DIMM Flex teknolojisi ile bellek optimizasyonunu bir adım daha ileri götürüyor. CPU ve GPU gibi DDR5 bellek modülleri de yük altındayken, özellikle de hız aşırtma yapıldıysa ısı üretiyor. Diğer bileşenlerde olduğu gibi, bu ısı etkili bir şekilde uzaklaştırılmadığı takdirde kullanıcıların DDR5 RAM’lerinden tam performans almaları zorlaşıyor.

DIMM Flex teknolojisi mevcut bellek sıcaklığına göre bellek kontrolcüsünün davranışını ayarlayarak performansı optimize ediyor ve kararlılık sağlıyor. Frekans ayarını yapmak için bellek yuvalarının yakınına yerleştirilmiş bir termal sensörden gelen gerçek zamanlı sıcaklık verisi kullanılıyor.

DIMM Flex bellek kullanımının önemli olduğu uygulamalara çok büyük etki edebiliyor. ASUS, DIMM Flex teknolojisinin Metro Exodus adlı oyunda temel XMP ayarlarına kıyasla DIMM Flex ile %16 daha yüksek ortalama FPS alındığını tespit etti. Kurulumu da çok kolay olan DIMM Flex teknolojisini nasıl kullanmaya başlayacağınızı öğrenmek için buraya tıklayın.

 

AEMP II ile hızlı bellek optimizasyonu

Sistem toplayan kullanıcılar bir dönem uygun fiyatlı DDR4 ile yüksek performanslı DDR5 bellek arasında kalmışlardı. Günümüzde daha oturmuş bir hale gelen DDR5 pazarında çok sayıda bellek kitini son derece çekici fiyatlarla görmek mümkün. Kullanıcılar da artık yeni nesil belleklerin performans potansiyelini görmezden gelemiyorlar. İçerik üreticileri, oyuncular, büyük veri setleriyle çalışan mühendisler ve aynı anda çok fazla sayıda uygulama kullananlar çok iş parçacığı performansı yüksek olan çok çekirdekli işlemcilerden yararlanıyor. DDR5 de 14. Nesil Intel Core işlemcileri için DDR4’e kıyasla çok daha iyi bir seçenek.

Kullanıcıların bellek kitlerini zahmetsizce hızlandırmaları için, DDR5 destekli tüm ASUS Z790 anakartlarda AEMP II profillerine erişim sunuluyor. Esnek bir eğitim yöntemiyle geliştirilen bu profiller, kullanıcıların belleklerini temel hızların üzerine kolayca çıkarmasına olanak verirken sistemin de kararlı çalışmaya devam etmesini sağlıyor. AEMP II ile en uygun bellek ayarlarına tek tıkla ulaşılabiliyor. Bu yolla, giriş seviyesindeki modellerden en iyi şekilde yararlanmak veya yüksek hızlı bir kitten üstün performans elde etmek mümkün.

Şimdi AEMP II daha da fazla esneklik sunuyor. En son aygıt yazılımı güncellemesiyle AEMP II, kullanıcıların farklı markalardan oluşanlar da dahil olmak üzere dört DIMM DDR5 RAM yapılandırmalarının performansını optimize etmelerine olanak veriyor. Bir sistemin bellek kapasitesini yeni DIMM’ler ekleyerek artırmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. AEMP II ile kullanıcılar dört bellek modülü farklı olsa bile en uygun bellek performansını alabiliyor.

 

Kendi sistemini kurmak isteyenlere yönelik kullanışlı özellikler

ASUS, bilgisayar bileşenlerinin her neslinde sistem toplamayı kolaylaştırmaya çalışıyor. Z790 serisindeki benzersiz ASUS Q-Design yenilikleri bir bilgisayar toplama veya yenileme işlemini son derece basitleştiriyor.

Günümüzün son teknoloji ekran kartlarında genellikle büyük soğutma çözümleri ve sağlam arka plakalar yer alıyor. Üstün performansa ulaşmayı sağlayan bu parçalar, PCIe mandalını açmayı zorlaştırabiliyor. ASUS PCIe Slot Q-Release düğmesi, kullanıcıların tek dokunuşla ekran kartlarını çıkarmasına imkan veriyor. ASUS’un ilk kez en üst seviye Z690 anakart modellerinde sunduğu bu kullanışlı özellik şimdi orta seviye TUF Gaming anakartlarda da bulunuyor.

Benzer bir şekilde, geleneksel DIMM yuvası tasarımlarında kullanıcıların belleklerin her iki tarafını da kilitlemesi gerekiyor. Parmakları kalın olan kullanıcılar için ekran kartına en yakın konumdaki yuvanın mandalını açmak zor olabiliyor. ASUS bu nedenle tüm Z790 anakartlarda yeni tek taraflı bir Q-DIMM mandal tasarımı kullanıyor. Bu parçalar sayesinde kullanıcılar mandalın ekran kartına yakın olmasından doğabilecek sıkıntıyı yaşamıyor. DIMM yuvasının daha kolay ulaşılabilen tarafındaki tek mandal, bellek modüllerini sağlam bir şekilde yerine oturtabilmek için yeterli oluyor. RAM takmak ve yenilemek şimdi çok daha kolay.

En yeni ASUS Z790 anakartlar kullanıcılara bellek modüllerini düzgün takamadıklarında bile yardımcı oluyor. Sistemi çalıştırmaya başlamadan önce yanmaya başlayan Q-LED göstergesi sayesinde kullanıcılar belleğin tam oturmadığını anlayabiliyor.

ASUS ayrıca M.2 sürücü takmayı da kolaylaştırdı. ASUS M.2 Q-Latch sayesinde kullanıcılar küçük ve kolayca kaybolabilen M.2 vidalarını kullanmak zorunda kalmıyor. M.2 sürücüleri yalnızca parmak ucuyla takıp çıkarmak artık mümkün. M.2 Q-Latch tüm ROG Maximus, ROG Strix ve TUF Gaming Z790 anakartlarda bulunuyor.

 

Su soğutmalı mükemmellik: ROG Maximus Z790 Formula 

Özel soğutma döngülü bir sistem kurmak isteyen veya yeni bilgisayarları için beyaz renkli bileşenler toplamayı düşünen kullanıcılar ROG Maximus Z790 Formula modelini mutlaka görmeli. Soğutma blokları ve entegre giriş çıkış koruması üzerindeki şık beyaz yüzeyler dikkat çekici bir görünüm sunarken, merkezi M.2 yuvasının soğutma bloğuna yerleştirilen özelleştirilebilir 2 inç OLED ekran da bu görünümü tamamlıyor. Tamamen bakırdan üretilen yeni HybridChill VRM bloğu olağanüstü pasif soğutma sağlıyor. Ayrıca bu bloğu özel döngüye bağlayıp soğutma gücünü artırmak da mümkün.

ROG Maximus ailesinin bir üyesi olan ROG Maximus Z790 Formula dikkat çekici özelliklerle donatıldı. Kartın arka panelinde bir çift Thunderbolt™ 4 bağlantı noktası ve çok sayıda yüksek hızlı USB bağlantı noktaları bulunuyor. WiFi 7 ve 5 Gbps Ethernet bağlantı noktaları kullanıcılara sağlam ve yüksek bant genişlikli ağ bağlantısı sunuyor. ROG SupremeFX ses çözümü ise oyun deneyimleri için mükemmel sesler sağlıyor.

 

Bellek hız aşırtma ustası: ROG Maximus Z790 Apex Encore

Profesyonel hız aşırtma uzmanları rekor kıran bellek performansı için bir platform aradıklarına öncelikle ROG Maximus Apex anakartlarına bakıyor. İlk ROG Maximus Z790 Apex modeli ASUS Republic of Gamers hız aşırtma takımının bir Intel işlemciyi 9 Ghz sınırının üzerine çıkarmasına yardımcı oldu. Şimdi ASUS, ROG Maximus Z790 Apex Encore ile ikinci raunda hazırlanıyor.

Bu anakartın sağlam güç çözümü olağanüstü performans için üst seviye bir platform oluşturuyor. Saf güç anakarta 8+8 ProCool güç bağlantılarıyla giriyor. Bu bağlantılardaki sağlam pimler, güç kaynağı fişleriyle daha iyi temas sağlıyor ve sık kullanılan donanımlarda daha iyi ısı dağıtımı ve güvenilirlik sunuyor. 105 amper seviyesindeki 24 faz Vcore ve 2 faz VCCAUX eşli güç aşamaları işlemciye kararlı güç sağlıyor. Geniş VRM soğutma blokları ise devrelerin yük altında serin kalmasını sağlıyor.

ROG Maximus Z790 Apex Encore’da yeni olarak ASUS, bilgisayar donanımlarının tüm performansından yararlanmak için yeni bir yol sunuyor. Kartla birlikte gelen ROG DDR5 Fan Kiti, bellek yuvalarına soğuk hava üfleyen yüksek performanslı fan ile bellek modüllerinin sıcaklığını düşük tutma imkanı veriyor. Bu soğutma çözümü, bellek hız aşırtmanın önünü açacak DDR5 kararlılığını elde etme olanağı sunuyor. Doğru kitle 8400+ MT/s seviyesine ulaşmak mümkün gözüküyor.

Sıcaklığı düşük tutmak için sıvı soğutma döngüsü kullananlar ise ROG Su Soğutma Bölgesi ile tüm kontrolü eline alıyor. ROG Su Soğutma Bölgesinde bulunan çift su sıcaklığı başlığı ve akış oranı başlığı, elde ettiği verileri doğrudan ROG’un yenilikçi Fan Xpert 4 aracına iletiyor, böylece ısınmanın önüne geçip sisteminizin her oyunda soğuk kalmasını sağlayabiliyorsunuz.

ASUS’a özgü akıllı denetimler de kullanıcıların en uygun deneyimi yaşamasını kolaylaştırıyor. AI Overclocking teknolojisi birkaç tıklamayla işlemciye ince ayar yaparak yüksek performans sunuyor. Sıcaklık ve frekans ölçümlerini yerleşik özel mikro kontrolcülerle takip eden bu teknoloji, elde ettiği veriyi uzmanlar tarafından kodlanan gelişmiş bir algoritmadan geçirerek sisteme hız aşırtma uyguluyor. AI Cooling II teknolojisi işlemciyi izliyor ve stres testinden elde ettiği verileri kullanarak sistemi verimli soğutmak için gereken en düşük fan hızını hesaplıyor. Kullanıcıların belleklerini test etmek ve denetlemek için ihtiyaç duydukları tüm araçlara sahip olmasını isteyen ASUS, anakartla beraber bir yıllık AIDA64 Extreme aboneliği veriyor ve ayrıca ROG UEFI (BIOS) içinde Memtest86’yı ön yüklü olarak sunuyor.

Oyunlar için yeni standart: ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II  

ROG Strix anakartlar, ROG Maximus serisinin temel DNA’sını alıp daha ulaşılabilir tasarımlara aktararak olağanüstü oyun performansı ve dikkat çekici stil sunuyor. Serinin en yüksek performanslı modeli ise ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II.

PCIe 5.0 x16 slot yuvası ve yerleşik PCIe 5.0 M.2 yuvası ile bu ROG Strix anakart bugünün ve geleceğin en iyi ekran kartlarını ve SSD’lerini kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Hız aşırtmaya hazır sağlam bir güç çözümü kullanan modelde WiFi 7 bağlantısı ve 30 W Power Delivery hızlı şarj özellikli yüksek hızlı ön panel USB Type-C® bağlantı noktası bulunuyor.

 

Tarzın ve performansın sağlam birlikteliği: ROG Strix Z790-F Gaming WiFi II 

ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II’nin tarzından etkilenen fakat PCIe 5.0 M.2 yuvasına ihtiyaç duymayanlar ise ROG Strix Z790-F Gaming WiFi II’yi değerlendirmeli.

ROG Strix Z790-F Gaming WiFi II çoğu yönden büyük kardeşine benziyor. Modelde yeni nesil PCIe 5.0 x16 yuvası, WiFi 7, birinci sınıf ROG SupremeFX ses çözümü ve toplam beş adet M.2 yuvası yer alıyor. Teknik özellikler listesindeki bazı farklılıklar bu kartı ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II modelinden ayırıyor. Bu kartın M.2 yuvaları PCI 4.0 hızlarında, VRM için güç aşaması sayısı daha az ve arka panelde farklı sayıda 10 Gbps USB bağlantı noktası yer alıyor. Ancak fiyatı da daha düşük. Bu da bir üst modeldeki çekici bulmasına rağmen şart görmeyen kullanıcılar için bu kartı son derece etkileyici hale getiriyor.

 

ASUS Intel Z790 Satın Alma Kılavuzu: https://asus.click/new-Z790-article

ASUS Intel 700 Serisi anakartlar için açılış sayfası:  https://asus.click/Intel-700MB

ASUS Anakart BIOS Güncelleme Kılavuzu: https://asus.click/Bios-update-guide

ASUS Intel 700 Serisi Anakart BIOS İndirme:  https://asus.click/Intel700Bios

ASUS Intel 600 Serisi Anakart BIOS İndirme:  https://asus.click/Intel600Bios

ASUS DIMM Flex Satın Alma Kılavuzu: https://asus.click/DIMM-Flex-Guide