Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası’nı çıkarıyor! Geçici Anlaşma Tamam!

Avrupa Birliği, Apple, Google, Meta ve diğer teknoloji devlerini dizginlemeyi amaçlayan kapsamlı bir antitröst yasası olan Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) kabul etmek için bir anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği, teknoloji devlerini hedef alan antitröst yasası konusunda geçici anlaşmaya vardı

Dijital Piyasalar Yasası, WhatsApp, Messenger ve iMessage’ı daha küçük hizmetlerle çalışmaya zorlamayı amaçlıyor.

Avrupa Birliği, Apple, Google, Meta ve diğer teknoloji devlerini dizginlemeyi amaçlayan kapsamlı bir antitröst yasası olan Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) kabul etmek için bir anlaşmaya vardı. Avrupa Parlamentosu yaptığı açıklamada, milletvekillerinin saatlerce süren müzakerelerin ardından Perşembe günü yasa üzerinde “geçici” bir anlaşmaya vardıklarını yazdı.

Yasanın, bazıları Avrupa’nın ötesine geçebilecek geniş kapsamlı etkileri olabilir.

DMA’nın en önemli maddelerinden birisi, mesajlaşma sağlayıcılarının hizmetlerini diğer hizmetlerle birlikte çalışabilir hale getirmeleri gerektiği üzerine olan madde ki o madde de, “AB yasa koyucuları, en büyük mesajlaşma hizmetlerinin (Whatsapp, Facebook Messenger veya iMessage gibi) açılması gerektiğine karar verdiler. AB Parlamentosu, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, talep etmeleri halinde daha küçük mesajlaşma platformlarıyla birlikte çalışabilir” deniliyor.

Bu gereksinimin büyük mesajlaşma platformlarının kendi aralarındaki birlikte çalışabilirlik için de geçerli olup olmayacağı şimdilik belirsiz. Parlamento, sosyal ağlar için birlikte çalışabilirlik hükümlerinin “gelecekte değerlendirileceğini” yazdı.

Bir Apple sözcüsü yaptığı açıklamada, şirketin yasanın bazı yönleri hakkında “endişe duyduğunu” söyledi.

Sözcü, “DMA’nın bazı hükümlerinin kullanıcılarımız için gereksiz gizlilik ve güvenlik açıkları yaratacağından, diğerlerinin ise büyük miktarda yatırım yaptığımız fikri mülkiyet için ücret almamızı yasaklayacağından endişe duyuyoruz” dedi.

Ayrıca “Dünya çapında rekabete ve gelişen rekabetçi pazarlar yaratmaya derinden inanıyoruz ve bu güvenlik açıklarını azaltma umuduyla Avrupa’daki paydaşlarla çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Meta tarafında ise hemen bir açıklama yapılmadı ancak şirketin WhatsApp başkanı Will Cathcart, Twitter’da yasanın “son derece özenli olmasını umduğunu” yazdı. “Birlikte çalışabilirliğin faydaları olabilir, ancak dikkatli bir şekilde yapılmazsa bu, Avrupa’da güvenlik ve mahremiyetin trajik bir şekilde zayıflamasına neden olabilir” dedi.

DMA ayrıca şirketlerin açık bir onay olmaksızın “hedefli reklamcılık için kişisel verileri birleştirmesini” yasaklıyor; bu, Meta ve diğerlerinin kullanıcılara hedefli reklamlar sunma yeteneğini sınırlayabilecek bir hareket olarak kabul görüyor.

The New York Times’ın işaret ettiği gibi, Avrupalı ​​yasa koyucuların bu yeni kuralları nasıl uygulayacakları konusunda hala kafalarında birçok soru var ve söz konusu şirketlerin yasal zorluklar yaratması ise oldukça muhtemel.

Hatırlanacağı gibi, yasanın daha önceki teklifleri, Apple ve Google’ın uygulama mağazalarını yönetme şeklini değiştirecek hükümler içeriyordu. Önerilen kurallara göre, Apple, kullanıcıların diğer mağazalardan uygulama yüklemesine izin vermek zorunda kalacak ve hem Apple hem de Google’ın geliştiricilerin şirketlerini atlamasına izin vermesi gerekecekti. Bu hükümlerin son anlaşmaya dahil edilip edilmediği belli değil.

Avrupa Parlamentosu, daha fazla ayrıntı paylaşmalarının beklendiği Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyecek…