Sosyal Medya

iPhone

Avrupa Birliği’nden Apple’a Yeni Ayar Geldi!

AB, Apple'a rakiplerine 'kapıları açmasını' söyledi... Thierry Breton, Dijital Piyasalar Yasası hakkında görüşmek üzere Tim Cook ile buluştu...

Avrupa Birliği’nden Apple’a Yeni Ayar Geldi!

 

AB, Apple’a rakiplerine ‘kapıları açmasını’ söyledi… Thierry Breton, Dijital Piyasalar Yasası hakkında görüşmek üzere Tim Cook ile buluştu…

Yıllarca buna karşı lobi faaliyeti yürüten Apple, yakın zamanda yapmak istemediği bir değişiklik yapmak zorunda kaldı. Teknoloji devi, AB’nin mobil şarj cihazlarını standartlaştırmaya ilişkin yeni kurallarına uymak için Lightning şarj kablosunu USB-C kablosuyla değiştirdi. Apple tam bunu sindirmeye çalışırken şimdi de Avrupa Birliğinden bir başka “Ayar” yemek üzere…

AB İç Pazardan Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, şirketten bir adım daha ileri gitmesini istiyor. Yani Salı günü Apple’dan Tim Cook ile yaptığı toplantının ardından “rakiplere kapıları açmak” şeklinde bir tweet attı.

Apple, donanım ve yazılım ürünleri için kapalı bir ekosistemi bugüne kadar titizlikle korudu, ancak Breton, bloğun yeni kabul edilen rekabet yanlısı düzenlemesi olan Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında bunun artık mümkün olmadığını kendisine söyledi.

Bu ayın başlarında şirket, AB’nin dijital pazarının (başlangıçta) altı “bekçisinden” biri olarak belirlendi ve bu pazarın bir dizi katı yapılması ve yapılmaması gerekenlerine uyması gerekecek. Örneğin, tüketicilerin önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmasına ve bunları üçüncü taraf eşdeğerleriyle değiştirmesine izin vermeleri gerekecek.

Komiser Breton, toplantıdan sonra Reuters‘e şunları söyledi:

“Apple iPhone kullanan tüketiciler Elektronik cüzdan, tarayıcılar veya uygulama mağazaları gibi  çeşitli sağlayıcıların rekabetçi hizmetlerinden yararlanabilmelidir.”

Bu arada şirketin Avrupa’daki engelleri bitecek gibi görünmüyor. Hatırlarsanız, sadece iki hafta önce Fransa, radyasyon seviyelerinin aşıldığını gösteren testlerin ardından iPhone 12 satışlarını askıya almıştı.

Her ne kadar Apple iddiaları reddetse de, bir düzeltme sağlama sözü verdi ve şimdi de Fransız yetkililerin incelemesi için bir yazılım güncellemesi gönderdiği bildiriliyor.