Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Çernobil Arazisi Yenilenebilir Enerji Çiftliği Olabilir!

Ukranya hükümeti yüzyılın en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil’i yeni bir enerji kaynağı haline getirmek istiyor.

Nükleer felaket sonrası kullanılamayan 60 kilometre karelik araziyi değerlendirmek istiyor. Hükümetten yapılan öneriye göre bu büyük ve kullanılamayan arazide güneş ve yenilenebilir enerji santrali kurulmak istiyor. The Guardion Reports’ta yer alan habere göre hala tehlikeli radyoaktif içeren bu bölgede projeyi hayata geçirecek finansman arıyor.

Plana göre yaklaşık 1400 Megawatt’lık bir yenilenebilir enerji üretebilecek bu alan içine başlangıçta 1000 Megawatt üretecek bir santral inşa etmek istiyor. Bu hali ile bile dünyanın en büyük güneş santrali olma özelliğini kazanabilir.

4500

Bilindiği gibi 23 Kilometre Karelik Longyangxia Dam Güneş Parkı 850 MW güç üretiyor. Diğer bir şekilde fotovoltaik güneç hücreleri yerine konsantre termal güç hücreleri kullanan Ivanpah Güneş Enerji tesisi ise 14 kilometre kareli bir alanda 392 MW enerji üretmeyi başarıyor.

Söz konusu projeyi hayata geçirmek için 1000 kilometre karelik bir kullanılmayan alan söz konusu olduğu için yatırımcılar için avantajlı bir durum söz konusu olduğu belirtiliyor.Ayrıca etkilenen bitki örtüsüne rahmen bölgedeki elektrik alt yapısı hala faal olarak kullanılabilir durumda.

Projeye ilk destek Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankasından gelmiş durumda 500 Milyon dolarlık geçici de olsa bir imza atılmış durumda.

The Guardian
EBRD