Sosyal Medya

Otomobil

Ek MTV iptal edilecek mi? Anayasa Mahkemesi Başvuruyu Kabul Etti!

Otomobil sahiplerinin merakla beklediği sorunun cevabı için Anayasa Mahkemesi konuyu esastan görüşmeyi kabul etti. Peki Ek MTV iptal edilecek mi? Ödenen Ek MTV'ler ne olacak? İşte detaylar...

Ek MTV iptal edilecek mi? Anayasa Mahkemesi Başvuruyu Kabul Etti!

 

Otomobil sahiplerinin merakla beklediği sorunun cevabı için Anayasa Mahkemesi konuyu esastan görüşmeyi kabul etti. Peki Ek MTV iptal edilecek mi? Ödenen Ek MTV’ler ne olacak? İşte detaylar…

 

Hatırlarsanız,

“5 Temmuz tarihinde ve 32249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 14 Temmuz 2023 tarihli ve 7456 sayılı karara göre 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ihdası ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması hakkında kanunun 1 inci maddesiyle ek motorlu taşıtlar vergisi (ek MTV) ihdas edilmiş ve söz konusu düzenleme kanunun yayımı tarihi olan 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti.”

Ek MTV iptal mi olacak?

Üzerinden uzun süre konuşulan EK MTV – yani bu seneye özel bir defaya mahsus olması planlanan Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Anayasa Mahkemesine yapılan iptal başvurusuyla bir başka boyut kazandı. Son dakika gelişmesine göre Ek MTV ödenmesinin iptaline dair Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruyu AYM esastan görüşmek üzere kabul etti.

Yapılan itiraz başvurusunda, hükümetin ek MTV hamlesinin anayasanın “hukuk devleti”, “sosyal devlet”, “eşitlik”, “adalet”, “verginin genelliği ve adaleti”, “herkesin mali gücü oranında vergilendirmesi” ilkelerini ihlal ettiği belirtilmişti. Yüksek Mahkeme daha önce ek MTV kararına benzer iki düzenlemeyi iptal etmişti. Karar için gözler Anayasa Mahkemesine çevrilirken itiraza esastan görüşmek üzere kabul edilmesi ise kararın iptal olabileceği anlamına gelebilir.

Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren kayıt ve tescili olan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopter dahil olmak üzere 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek bütün taşıtların ek MTV ödemesi kararı alınmıştı.

 

Ek MTV Nasıl Ödenir?

 

Ek MTV ve yapılandırma için son gün 31 Ağustos! Depremden etkilenenler MTV’den muaf tutuldu.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yapılandırma sürecinde ilk taksitin son ödemesi 31 Ağustos. Ödeme tarihini geçirenler veya eksik yatıranlar peşin ödeme indiriminden faydalanamayacak depremlerden etkilenenler ise vergiden muaf olacak.

Son dakika:

Ek MTV ilk taksit son ödeme tarihi 6 Eylül 2023 tarihine kadar uzatıldı!