Sosyal Medya

Samsung

Galaxy Z Fold 4’te farkı yaratan aslında görmediğiniz şeyler!

Samsung katlanabilir akıllı telefon kategorisinde o kadar çok şey başardı ki, bu yılki güncellemelerin kullanıcılara çoğunlukla küçük donanım düzeltmeleri ve yazılım eklemeleri olması şaşırtıcı değil. Bu seferki en büyük farklar, geliştirilmiş kameralar ve daha büyük ve katlanabilir ekranlar için tasarlanmış yeni bir arayüz olan Android 12L ile başlıyor.

Galaxy Z Fold 4’te farkı yaratan aslında görmediğiniz şeyler

Samsung bu yıl kendi amiral gemisi modellerinin yer aldığı Z serisini geliştirmeye odaklandı ve iyi ki de öyle yaptı. 

Samsung’un Galaxy Z serisinde ne kadar yol kat ettiğine gerçekten inanmak zor. Şöyle filmi bir geri saralım, hatırlarsanız, sadece üç yıl önce orijinal Galaxy Fold piyasaya sürüldüğünde, bükülebilir bir ekrana sahip çalışan bir telefon-tablet-hibrit fikri boş bir hayal gibi geldi. Bükülme testleri falan yapıldı ve bir çok bu olmaz gibi laflar edildi…

Ancak, zorlu bir lansman ve dayanıklılık sorunlarına rağmen, Samsung bugün katlanabilir amiral gemisinin dördüncü neslini piyasaya sürmeye başladı. Geçen yılki modele S Pen desteği gibi hayranların favorisi özellikleri ekledikten sonra şirket, Motorola, Huawei ve Oppo gibi şirketlerden gelen rekabeti umursamadan katlanabilirlerin hüküm süren kralı haline geldi.

Aslında, Samsung bu kategoride o kadar çok şey başardı ki, bu yılki güncellemelerin kullanıcılara çoğunlukla küçük donanım düzeltmeleri ve yazılım eklemeleri olması şaşırtıcı değil. Bu seferki en büyük farklar, geliştirilmiş kameralar ve daha büyük ve katlanabilir ekranlar için tasarlanmış yeni bir arayüz olan Android 12L ile başlıyor.

Değişiklikler küçük gibi görünse de faydalı olmadıkları anlamına gelmez. Fold 4 biraz daha geniş bir en-boy oranı ve daha güçlü bir ekran panelinin yanı sıra yeniden konumlandırılmış bir görev çubuğu ve yeni dokunmatik yüzey arayüzüne sahip olacak.

7,6 inçlik dahili ekranı, Fold 3’ün 22.5:18’ine kıyasla şimdi 21.6:18 en boy oranına sahipken, harici ekran geçen yılki 24.5:9 yerine 23.1:9 formatına sahip. Fark oldukça az, ancak baş parmağınızı Kapak Ekranı boyunca uzatmanın ve daha önce biraz erişilemeyen uygulamalara dokunmanın daha kolay olduğunu hissedebilirsiniz.

Fold 4’ü tek elle kullanmayı daha keyifli hale getirebilecek bir diğer güncelleme ise ağırlığı. Selefinden sadece 8 gram (veya 0.28 ons) daha hafif.

Daha da önemlisi şirket, Fold 4’ün dahili ekranının artık son nesle göre yüzde 45 daha güçlü olduğunu söylüyor. Yine de burada küçük bir uyarı,  özellikle bu pahalı katlanabilir ekranları kullanmak için para ödeyen kullanıcıların çizilme endişelerinin daha iyi giderilmesi şart. Yani koruyucu tarafının daha da geliştirmelerin devam etmesi gerekiyor.

Samsung, koruyucunun malzemesinin değişmemesine rağmen, daha güçlü yapıştırıcı kullandığını ve bunun nasıl uygulandığını iyileştirdiğini söylüyor. Ayrıca,  yeni Fold’un daha ince bir menteşeye ve çerçevelere sahip olduğu söylense de, Fold 3 ve 4’ü yan yana yerleştirdiğinizde bile, iç ekranların etrafındaki kenarlardan herhangi birinin ne kadar farklı olduğunu anlamak gerçekten zor.

Peki Başka ne var,

Her zaman olduğu gibi, Samsung, Fold 4’ün hem içindeki hem de dışındaki AMOLED panellerle görkemli siyahlar ve zengin renkler sunan muhteşem bir ekran sundu. 2,316 x 904 gibi nispeten düşük bir çözünürlükte çalıştığı için 6,2 inçlik kapak ekranının biraz daha keskin olmasını beklerdik. Ancak şirket, zaten insanların dış ekranı o kadar fazla kullanmasını beklemiyor gibi görünüyor.

Aslında, Fold 4’teki iyileştirmelerin çoğu, büyük ekran deneyimini geliştirmek ve çoklu görev için daha iyi hale getirmekle ilgili. Buradaki en bariz değişiklik, Samsung’un sayfanın yanları yerine sayfanın altına taşıdığı yeri değiştirilen görev çubuğu. Bu, Android ana sayfanızın altındaki simgenin yerini alıyor ve bir uygulamayı her açtığınızda görünen Windows benzeri bir çubuğa dönüştürüyor. Ana ekrana döndüğünüzde ise bu kayboluyor.

Bu satırda yalnızca en son ve en sık kullandığınız uygulamaları bulmakla kalmaz, aynı zamanda tüm uygulamaları bulmak, Home ekranına dönmek veya sağ altta geri dönmek için kısayolları da görebilirsiniz. Uygulamaları bölünmüş ekran veya tam ekran görünümlerinde başlatmak ve yan yana üç adede kadar uygulamayı çalıştırmak için simgeleri bu çubuktan sürükleyip bırakabilirsiniz.

Elbette Samsung’un kayan Kenar Panelinin hayranları, onu etkinleştirmeye devam edebilecek ve ekranın soluna veya sağına yerleşecek ve ek kısayollar kullanmaya devam edebileceksiniz.

Görünüşe göre Samsung ayrıca, telefon hafifçe katlandığında ekranı yarıya indiren ve alt kısmı ekranın üst kısmı için bir çeşit kontrol paneline dönüştüren Flex Modu’nu da güncellemiş. Bu yıl Samsung, alt panelde kaydırarak ve dokunarak bir imleci yukarı doğru kontrol edebilmeniz için bir dokunmatik yüzey aracı eklemiş gibi görünüyor. Bu, Fold 4’ü katladığınızda ve bir masaya koyduğunuzda bir dizüstü bilgisayar gibi hissettirmek için tasarlanan bir özellik olarak dikkat çekiyor. Bana göre belki bir belgede gezinmek için tek elinizi kullandığınızda bu daha yararlı olabilir, ancak ekranı dürtebiliyorsanız, bu dokunmatik yüzey özelliği pek işe yaramayabilir.

Özetle,

Samsung üçüncü taraf uygulamaların daha büyük ekran üzerinde kullanılmasını geliştirmek için Android 12L ile kullanıcılara değişik özgürlükler sağlıyor. Teorik olarak, Fold 4’ün iç ekranı, iki sütunlu bir bildirim gölgesi veya Samsung’un demosunda gösterdiği gibi, Microsoft’un Outlook uygulamasındaki yeniden boyutlandırılabilir sütunlar gibi daha iyi düzenlenmiş içeriğe sahip olacak.

Öte yanda yeni cihazın görmemiz gereken pil ömrü, şarj, performans ve kamera kalitesi gibi özellikleri de var. Gerçek kullanıcı testlerinin sonuçları önümüzdeki bir kaç günde karşımıza çıkmaya başlar.

Teknik anlamda Fold 4, selefi gibi 4.400 mAh hücreye sahip ve hem hızlı kablosuz şarjı hem de Kablosuz Güç Paylaşımını destekliyor. Ayrıca Snapdragon 8+ Gen 1 yongası ve 12GB RAM ile birlikte gelir. Ayrıca geçen yılki modelde olduğu gibi Fold 4, iç ekranında S Pen Pro ve S Pen Fold Edition’dan gelen girişi de destekleyecek.

Ciddi güncellemelerden birisi de arka kamerada. Geçen yılki 12 megapiksel sensör üçlüsü yerine, yeni model 50 MP birincil sensöre, 12 MP ultra geniş açılı ve 10 MP telefoto kameraya sahip. Ön taraftaki UDC ve selfie kamerası (kapak ekranının olduğu yer) sırasıyla aynı 4 MP ve 10 MP. Yeni görüntüleme donanımıyla Samsung, telefoto lensi aracılığıyla 3x optik yakınlaştırma sayesinde Fold 4’e birleşik 30x yakınlaştırmayı getirebildi.

Fiyat kısmında ise 1800$ gibi bir rakam var. Ön siparişlerin başladığını da hatırlatalım.