Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Hedefbank, Fimple’ın SaaS bankacılık platformuyla faaliyetlerine başlıyor

BDDK’dan geçtiğimiz yıl ortasında yatırım bankacılığı için kuruluş izni alan Hedefbank, bankacılık altyapısı olarak, yenilikçi dijital finans uygulamaları geliştiren ve bu uygulamaları bulut sistemler aracılığı ile küresel finans sektörüne SaaS yaklaşımı ile sunan Fimple platformunu seçti.

Yeni nesil yatırım bankası, Fimple’ın SaaS bankacılık platformuyla faaliyetlerine başlıyor

BDDK’dan geçtiğimiz yıl ortasında yatırım bankacılığı için kuruluş izni alan Hedefbank, bankacılık altyapısı olarak, yenilikçi dijital finans uygulamaları geliştiren ve bu uygulamaları bulut sistemler aracılığı ile küresel finans sektörüne SaaS yaklaşımı ile sunan Fimple platformunu seçti.

Finans sektöründe 20 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Hedef Holding, sektöre kattıkları değeri, modern iş modelleri ile daha geniş kitlelere yaymak için bankacılık faaliyetlerine başlıyor. Geleceğin bankası vizyonuyla geleceğin yıldız şirketlerinin yol arkadaşı olmayı amaçlayan Hedefbank, yeni nesil yatırım bankacılığı konusunda platform olma iddiası ile sektörde adını duyurmaya hazırlanıyor.

Hedef Holding yenilikçi vizyonunu gerçekleştirmek ve sektöre yepyeni bir bakış açısı getirmek üzere kurduğu Hedef Yatırım Bankası için bankacılık yazılım altyapısı olarak en güncel teknolojik platforma sahip Fimple ile anlaşma imzaladı.

Hedefbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Namık Kemal Gökalp, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden finans alanında, global piyasaların güçlü temsilcilerinden biri olmayı hedefleyen Hedef Yatırım Bankası’nın; teknolojik altyapısı, grup şirketlerinin ve ortaklarının gücü, finansal hizmetler alanındaki deneyimi ile yenilikçi çözümleri, yerel ve uluslararası piyasalar hakkındaki bilgi ve deneyimini, tüm paydaşlarına sürdürülebilir katma değer yaratmak misyonu ile yürüteceğini belirtti. Kapsamlı bir hazırlık ve planlama sürecinden sonra, alanlarında uzman bankacılarla faaliyet gösterecek bankamız, dünyada yaşanan değişimlere paralel olarak, yatırım bankacılığına farklı bir soluk getirmek amacıyla yola çıktı. Önümüzdeki dönemde stratejilerimiz doğrultusunda, Türkiye ekonomisi ve tüm paydaşlarımıza sürdürülebilir katma değer yaratmaya yönelik faaliyetlerimizde, Fimple önemli bir iş ortağı olmaya devam edecektir.

Yenilikçi teknolojisiyle maliyet avantajı ve hızlı kurulum imkanı sağlıyor

Fimple CEO’su Dr. Mücahit Gündebahar, yeni kurulan banka ve finans kuruluşlarının altyapı teknolojilerine karar verme aşamasında Fimple’ı öncelikli kurumlar arasında görmelerini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Fimple’ın Mikro servis mimarisi ile dizayn edilmiş tamamen tanım tabanlı SaaS ana bankacılık platformu, bankalara, tüketici ve tedarikçi finansman şirketlerine, yatırım bankalarına, dijital bankalara, servis bankacılığı hizmeti sunmak isteyen finans kurumlarına, kredi kurumlarına modern bir platform sunduğunu ifade etti. Ayrıca, Fimple Platformunun aylık üyelik modeli ve kullandıkça öde şeklinde kurgulanan “fair” lisanslama modeliyle, başlangıç aşamasında olan veya kısıtlı müşterisi olan banka ve finans kuruluşlarının, geleneksel sistemlerin gerektirdiği ilk yatırım maliyetlerine maruz kalmayacaklarını söyledi.

Bankaların “faaliyet onayı” süreçlerini hızlandırıyoruz

Gündebahar ayrıca, “Fimple olarak, kuruluş aşamasında olan banka ve finans kurumlarının, özellikle faaliyete geçinceye kadar olan yolculuklarında, onlara pürüzsüz ve çevik bir yol arkadaşlığı yaparak süreci ciddi oranlarda hızlandırdığımızı da belirtmek isterim” dedi.

Tamamı API’den oluşan Bulut Tabanlı Özel Bankacılık Yazılımı

Fimple platformunun birçok temel bileşenden oluşan özel bir bankacılık yazılımı olarak dikkat çektiğini belirten Gündebahar sözlerine şöyle devam ediyor:

“Günümüzde bir bankanın rekabette en önemli silahı, dış kurumlar ile entegrasyon kabiliyeti ve servis bankacılığı iş modellerini karşılayabilme yetisidir. Bu noktada Fimple, önce-API yaklaşımı ve yazılım geliştirme kitlerini (SDK’ler) pozisyonlandırmasıyla, finansal kurumun ve ekosisteminin yeni ürün geliştirme, yeni iş modelleri oluşturabilme gibi yeteneklere sahip olmalarını sağlamaktadır. Şu anda sistemde 2100’den fazla finansal API bulunmakta olup 2023’ün sonuna kadar 4.000’den fazla barındırılan Finansal API olmasını öngörüyoruz.”

Fimple Finansal Çözümler Ekosistemi

Fimple olarak  sadece ürün geliştirmediklerini, sundukları ana bankacılık sitemi ve dikey olarak uzmanlaşmış iş ortakları ile platform oluşturduklarını belirten Gündebahar sözlerine şöyle devam ediyor:

“Geleneksel yaklaşımlarda  tek bir yazılım sistemi ile   bankaların tüm ihtiyaçlarını çözerdik, bu tarz sistemler her ne kadar bazı avantajlar sağlasa da, özellikle kendini yenileme, dikey uzmanlaşmadan uzaklaşma ve operasyonel anlamda ciddi zorluklar barındırmakla birlikte uzun vadede sürdürülebilirlik ve yenilikçilik özelliklerini kaybetmektedirler. Fimple sadece ana bankacılık sistemi değil, sunduğu Pazar yeri üzerinden modern bankacılık platformuna entegre çalışan uzman yan sistem ailesiyle bir ekosistem sunmaktadır. Böylece birçok ürün grubunda geleneksel yaklaşımlarda gördüğümüz (vendor locking) sendromu elimine edilmektedir.”