Sosyal Medya

iPhone

Maske takarken iPhone ekran kilidini açmak bir şartla mümkün olabilir!

Apple maske kullananların ekran kilidini açmasını kolaylaştırmak için çözüm arıyor. Ancak bu iPhone kullanıcıları için biraz pahalıya...

 

Apple iOS 14.5 geliştirici sürümünde maske ile ekran kilidini açmayı test ediyor!

iOS 14.5, Apple Watch sahiplerinin maske takarken iPhone’ların kilidini açmasına izin verecek özelliği içeriyor. Geliştirici sürümünde deneniyor olsa da maskeliyken bir işe yaramayan FACEID için bir çıkış noktası olabilir. Ancak bir şartla…

Apple, iOS 14.5 developer – geliştirici sürümünü yayınladı ve bu güncelleme aslında diğerlerinden çok daha faydalı bir özelliği barındırıyor olabilir.

“Güncelleme yüklendikten sonra, kullanıcıların bir maske takarken bile iPhone’larının ekran kilitlerini Face ID kullanarak açmalarına izin verecek!”

Burada dikkat çeken ayrıntı, iPhone sahibinin bir de Apple Watch kullanıyor olması gerekiyor. Akıllı saatin kendisi kilitli olmadığı sürece, bir anlamda kimliğiniz doğruladığı sürece, yüzünüzde maske varsa, telefonunuz ekran kilidini açmanız için ona bakmanız yeterli olacak. Ekran açıldıktan sonra ise saatinizde bu konuda bir bildirim alırsınız.

Anlaşıldığı kadarıyla söz konusu özelliği manuel olarak önceden etkinleştirmekte gerekecek. Bir anlamda FaceID’nin daha düşük yüz tanıma doğrulaması ile ekran kilidini açmasına izin veren bir özellik bu.

Burada akıllı saat dediğim gibi bir anlamda kimlik doğrulamanın diğer bir ayağını oluşturuyor. Elbette tersten bakarsak iPhone’u, aynı zamanda Apple Watch kullanarak ta kilitleyebileceksiniz. Ancak bu yöntemi Apple Store’dan satın alımlarda kullanılmayacağını belirtmek gerekiyor.

Pandemi sürecinde Face ID sıkıntı yarattı!

FACE ID kullanan Apple kullanıcılarının yaşanan pandemi sürecinde ekran kilitlerini açmak için maskelerini indirmek yada şifre girmek zorunda kaldıklarını biliyoruz. Rahatsız edici bir özellik haline geldiği muhakkak. Parmak izi okuyucuyu bu dönemde arayan bir çok kişi var ancak, Apple bu soruna farklı farklı çözümler bulmak için Mayıs ayından beri uğraşıyor. Hatırlarsanız Mayıs ayında, önce Maske kullanan kişileri parola ekranına daha çabuk atmasını sağlamak amacıyla bir güncelleme yayınladı. Bu teoride iyi fikir olsa da, pratikte geçmişe dönmek gibi bir adım oldu. Parmak izi okumayı arayanların sayısı bu süreçte giderek arttı.

Bence Apple’ın kesinlikle optik parmak izi okuyucu çalışmalarını daha da hızlandırması en doğrusu olacak ki, Apple’ın iPhone’lar için böyle bir özelliği test ettiğine dair haberler de var.

Peki iOS 14.5’te sadece bu değişiklikler mi yer alacak? elbette hayır!

Apple, Face ID’yi geliştirmenin ötesinde iOS 14.5 ile iPhone’lara ve iPad’lere Xbox Series S / X ve PlayStation 5 denetleyicileri için destek ekleyecek. Apple’ın nispeten yeni, isteğe bağlı Fitness + antrenmanları için genişletilmiş uyumluluk getireceği de zaten biliniyor.

iOS 14.5 güncellemesi yüklendikten sonra Fitness uygulaması, antrenmanların ses ve videolarını Apple Watch’tan toplanan egzersiz ölçümleri hariç üçüncü taraf, AirPlay 2 uyumlu akıllı TV’lere aktarabilme becerisi iPhone’larınıza gelmiş oluyor. Belki de bu beta sürümünde en önemlisi, Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığı önlemlerini tam olarak uygulayan ilk iOS sürümü olacak.

iOS 14.5 ile Uygulama geliştiricilerinin bir kullanıcının reklam verenler için kimlik bilgilerini toplaması öncesinden açık bir şekilde izi almasını gerektiriyor. Yani şirketlerin çevrimiçi ve internette anonim olarak izlemelerine olanak tanıyan bir kod parçasının izinsiz kullanılmasının yasal olarak önüne geçiliyor.

iOS 14.5’in tam sürümünün kesin olarak ne zaman yayınlanacağı henüz belli değil. Ancak pandemi süresi daha uzun süreceğe benziyor ve bir an önce bu maske ile iPhone kilidini açmanın bir yolunun bulunması şart. Şimdilik bir Apple Watch sahibi olmak zorunda kalabiliriz. Bu biraz pahalı bir çözüm olacak gibi…