Sosyal Medya

iPhone

iPhone 12’nizin bir şarj cihazıyla gelmesini ister misiniz?

iPhone 12'nizin bir şarj cihazıyla gelmesini ister misiniz? Bunun için taaa Brezilya'ya neden gidelim ki? Bizim de tüketici mahkememiz yok mu?

 

iPhone 12’nizin bir şarj cihazıyla birlikte gelmesini ister misiniz?

Bunun için yeni iPhone 12’yi Brezilya’dan almak yada kulaklık için de Fransa’dan almak zorundamıyız? Bizim tüketici mahkememiz yok mu? İşte detaylar…

Apple’ın çevre adına tüketici menfaatine olmayan tartışmalı kararı Brezilya’da tüketici mahkemesini memnun etmedi. Bir aksilik olmazsa Brezilya’da iPhone 12 kutularının içine duvar şarj adaptörü konulacak…

Bildiğiniz gibi Apple, Apple Watch ile birlikte şarj adaptörlerinin kutulardan çıkmayacağını belirtmiş ve bir ay sonra iPhone 12 tanıtımında da bu yöndeki kararının sonuçlarını görmüş olduk. Üstelik paket içerisinden kulaklığı bile çıkardı…

Dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin bu karardan memnun olmadıkları açık ancak yapılacak bir şey de yok gibi görünüyordu. Ancak durum pek öyle değil gibi. Apple bu kez her ülkedeki Tüketici Mahkemelerine izahat yapmak zorunda kalabilir.

Bunun en canlı örneğini Brezilya’da yaşıyoruz. Brezilya Tüketiciyi Koruma Ajansının bir kararı Apple’ı kutulara şarj cihazını dahil etmek zorunda bırakabilir.

Sao Paulo eyaletinin Tüketici Koruma Ajansı olan Procon-SP, Apple’dan Ekim ayında tanıttığı iPhone 12’lerin kutusuna neden duvar şarj adaptörlerini dahil etmediği konusunda açıklama istedi.

“Apple, çevresel nedenlerle ve birçok tüketicinin zaten uyumlu bir şarj cihazına sahip olduğunu söyleyerek kararı haklı çıkarmaya çalıştı. Ancak bu cevap pekte Yerel Hüküm Vericileri tatmin etmiş görünmüyor”.

9to5Mac‘in belirttiği gibi, yalnızca Sao Paulo eyalet yetkilileri değil bunun yanı sıra, Brezilya Ulusal Tüketici Sekreterliği’de; Apple’dan iPhone’larla duvar şarj cihazlarını birlikte vermesini istemeyi düşünüyor.

Peki Türkiye’de bu yönde bir dava açılır mı? Bence açılacak orası kesin, açılmalı da… Yine de bu yeni zorluk Apple açısından bir ilk değil. Fransa’da radyasyon yasası gereği paketlerden kulaklıkları çıkaramamıştı.