Sosyal Medya

Donanım

Kendini Kopyalayan Solucan Mac’inizi Saniyeler içinde Bozabilir!

Kendini Kopyalayan Solucan Mac'inizi Saniyeler içinde Bozabilir!

Oldu olası Apple Bilgisayarlar Pc’lere göre çok daha güvenli olduğu lanse edilip durmuştur.

Ancak yeni ortaya çıkan ve kendini kopyalan bu solucan sayesinde bir efsane yıkılabilir.

Ortaya çıkan bu yeni atak sayesinde Mac’iniz internet bağlantısı olmadan bile saniyeler içinde devre dışı kalabilir.

Wired Reports araştırmacılarından Xeno Kovah ve Trammel Hudson’ın tanıttığı  ve Thunderstrike 2 adını verdikleri solucan sayesinde Mac’inizin Bios’u etkileniyor, işletim sisteminiz çöküyor ve hatta hard diskinizi değiştirseniz bile bu beladan kurtulamayabiliyorsunuz.

Hatta daha korkutucu yanı Mac’inize taktığınız aksesuarlarda yer alan ROM’lara da bulaşarak diğer makinalara yayılabiliyor. Örneğin ThunderBolt Ethernet Adaptörü gibi.

Kovah bu açığın fabrikalarda hediye aksesuar üretilerek kullanıcılara gönderilip veya Ebay gibi ortamlarda satılıp dünya genelinde makinelere bulaştırmak için istismar edilebileceğini belirtti.

Ayrıca “Dell ve Lenovo gibi bazı satıcılar kendi firmware’lerini güncellemek için hızlı adımlar atarken bu da bize Firmaware saldırılarına daha fazla dikkat çekmemiz gerektiğini ve firmware güvenliğini daha ciddiye alan satıcıları tercih etmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.

Son olarak eklemek gerekir ki Apple henüz kendini kopyalayan solucan gibi bir ciddi güvenlik açığı  ile ilgili ne bir açıklama yaptı ne de bir Firmware güncellemesi yayınladı.

Researchers create first firmware worm that attacks Macs [Wired]