Sosyal Medya

Windows

Microsoft, yenilenmiş, cilalanmış Windows 11’i tanıttı!

Microsoft, tanıtım öncesinde bir kaç özelliğinden fikir sahibi olduğumuzun aksine, cilalanmış mı dersiniz, yoksa makyajlanmış mı dersiniz tam bilemediğimiz şekilde olan yeni işletim sistemi Windows 11'i tanıttı.

Microsoft, merakla beklenen Windows 11’i tanıttı

Microsoft, tanıtım öncesinde bir kaç özelliğinden fikir sahibi olduğumuzun aksine, cilalanmış mı dersiniz, yoksa makyajlanmış mı dersiniz tam bilemediğimiz şekilde olan yeni işletim sistemi Windows 11’i tanıttı.

Bana göre Windows 10’dan ileriye doğru atılmış küçük bir adım… İşte detaylar…

Yukarıdaki başlık sizi yanıltmasın, yapılan değişikliklerin hoş olmadığını söylemiyoruz. Ancak Windows 11 ile ilgili ortaya çıkan ve şaşılacak derecede doğru çıkan sızıntılar, yeni Windows 11’den aslında beklentileri çok yukarı çıkarmıştı. Microsoft’un da aslında böyle bir tanışmayı planlamadığına eminim. Tüm sızıntılar sonrasında yeni işletim sisteminin tanıtımı tam bir tantana ile başladı.

Sonuçta Windows’un yeni bir sürümü çok sık ortaya çıkmıyor. Özellikle ara işletim sistemlerinin başarısızlığı dikkate alınınca, Windows 11 hakkında her zaman bir soru işareti zaten başta vardı…

Peki Windows 11’de neler var. Öncelikle sızıntılarda ortaya dökülenlerin hepsi var. MacOS vari ortaya gelen başlat menüsü en dikkat çekici özellik…Windows 10 ile geçirilen 6 yıllık bir süreden sonra ciddi bir makyaj almış. Mevcut windows 10 kullanıcıları için Windows 11 yükseltmesi ücretsiz olacak ve muhtemelen bu yaz bu güncellemeler kullanıcılara gönderilmeye başlanacak.

Benim aklıma Windows 8 yüklü laptopların yani dizüstü serilerinin Windows 10’lara güncellemeleri ve yükseltme yapıldıktan sonra ortaya çıkan driver-sürücü sorunları hemen geldi. Geçişler için meraklı olanların bunu dikkate almalarında fayda görüyorum.

Windows 11’de en çok konuşulan ve Windows 95 ile karşımıza gelen başlat çubuğundan vazgeçmenin zamanı geldi mi tam bilemedim. Ancak Windows’un ana karakterlerinden birisi olan, imza niteliğindeki başlat menüsü artık ortada… Buna alışmakta zorlanacak bir çok kişi var elbette.

Ancak bir hafta test geçirmiş bir çok kişi aslında bu değişiklikten memnun kaldıklarını da söylüyor. Ancak rahatsız hissedenler tabi başlat menüsü alıştığı gibi kullanmaya devam edebilir. Yani sol tarafta.. Böyle bir seçenek hala var ve muhtemelen bir çok kullanıcı böyle kullanmayı tercih edecek.

Hemen hatırlatayım, Windows 8 ile tam ekran başlat menüsü geldiğinde ciddi bir kullanıcı isyanı olmuştu. Bu onun kadar kötü değil, ama yine de öğrenmek gerekecek.

 

Yeni bir ek, görev çubuğunda birlikte kolayca erişebileceğiniz uygulama koleksiyonları olan Snap Grupları…

Çok monitörlü Windows kullanıcıları için de heyecan verici haberler var: Windows 11, nihayet iş akışınıza zarar vermeden uygulamaları birden çok ekranda gösterebilir yeteneklerine kavuştu. Dizüstü bilgisayarınızdan harici bir monitörün bağlantısını keserseniz, o ikincil ekrandaki tüm uygulamalar simge durumuna küçültülür. Ayrıca işletim sisteminin belirli pencereleri tam olarak nereye yerleştirdiğini hatırladığı da yapılan sunumda dikkat çekti. Bu hatırlama yeniden başladıktan sonra da gerçekleşirse kişiselleştirme açısından yada belirli bir çalışma düzenine alışmış kullanıcılar için zaman kazandırıcı bir özellik olabilir.

Tabletlerde durum ne?

Windows 11 sızıntılarında görmediğimiz şeylerden birisi ise Tablet’teki Windows 11 deneyimi nasıl olacak. Son sürümde kişiselleştirmek için daha duyarlı ve büyük simgeler kullanılmış. Baş parmakla yazabilmek için ekranın sol tarafına yerleştirilmiş bir ekran klavyesi de var. Basit yazma işlemleri için bu fonksiyonel olabilir zira daha önce tüm ekranı kaplayan bir ekran klavyesi mevcuttu.

Oyun söz konusu olduğunda, Windows 11, ilk olarak Xbox Series X ve S’de görülen Otomatik HDR özelliğini getirecek

Otomatik HDR, işletim sisteminin eski oyunlara otomatik olarak daha dinamik renk ve aydınlatma uygulamasına olanak tanıyan yeni özelliği olacak. Microsoft, Rocket League ve Doom 64 dahil olmak üzere 1000’den fazla oyunun HDR ekranlardaki özelliği destekleyeceğini söylüyor.

Benzer şekilde, yeni Xbox konsollarından Direct Storage teknolojisi de Windows’a geliyor. Bu sayede depolama hızlarını önemli ölçüde hız  kazandırılıyor. Bu özellikle Windows yükleme hızlarında ciddi bir kazanç sağlayabilir.

Beklediğimiz gibi Microsoft, geliştiricilerin her türlü uygulamayı Microsoft Store’a getirmesini kolaylaştırırken, kullanıcılar için gezinmeyi de kolaylaştırıyor.

Bugünkü lansman etkinliğinde Microsoft Ürün Sorumlusu Panos Panay, mağazanın standart UWP (Evrensel Windows Platformu) yazılımına ek olarak Win32 uygulamalarını kabul edeceğini söyledi. Buda Windows 11’de 32 bit desteğinin devam ettiğini gösteriyor.

Daha da iyisi, geliştiricilerin üçüncü taraf ticaret platformlarından kazandıkları tüm geliri elinde tutabileceklerini söyledi. Bu, Apple’a kendi App Store’daki kısıtlamaları gevşetmesi için biraz baskı yapabilir.

Her zaman olduğu gibi Microsoft genel anlamda bu yeni sürümde de, Windows 11’i bilgisayar yaşamınızın merkezi yapmak için daha büyük bir çaba gösteriyor gibi görünüyor. İş arkadaşlarınızla görüşmeyi kolaylaştıracak Microsoft Teams’i entegre etmesi de aslında tekelcilik ile ilgili tartışmayı da alevlendirebilecek gibi görünüyor.

Son cümle ile Windows 11, bildiğimiz Windows formülünü pek değiştirmiyor ve ancak bilgisayarla büyümüş bir kuşak için hala EV gibi hissettiren bir işletim sistemi olma özelliğini devam ettiriyor.

Bizim Windows işte…