Sosyal Medya

Mobil

Qualcomm Snapdragon 480, 5G’yi bütçe dostu telefonlara taşıyor

Qualcomm'un yeni Snapdragon 480 yonga seti ve yerleşik X51 modemi sayesinde 5G özelliğini bu yıldan itibaren bütçe dostu modellerde göreceğiz.

 

Qualcomm Snapdragon 480 5G’yi daha uygun fiyatlı modeller getiriyor

Samsung ve Xiaomi gibi şirketlerin çabalarına rağmen 5G desteği hala çoğunlukla bizim amiral gemisi diye tabir ettiğimiz ve normalden daha pahalı akıllı telefonlar ile sınırlı. Ancak Qualcomm’un yeni Snapdragon 480 yonga seti ve yerleşik X51 modemi sayesinde bu özelliğin bu yıldan itibaren; daha fazla ekonomik, bütçe dostu modellerde görmeye başlayacağız.

X51 5G modem, mmWave ve Sub-6GHz bantlarının yanı sıra hem bağımsız hem de bağımsız olmayan dağıtımları destekler, yani günümüzde kullanılan hemen hemen tüm 5G ağlarıyla uyumlu.

Qualcomm, test sırasında X51’in download hızlarını 5G bağlantısı üzerinden 2,5 Gbps olduğunu, Upload tarafında ise maksimum 660 Mbps’de çıktığını belirtiyor. Elbette X51 Modem LTE söz konusu olduğunda da beceriksiz değil ve yaklaşık 800 Mbps teorik indirme hızı sunuyor. Açıkçası bunları günlük kullanımda elde edilebilecek veriler gibi görünmüyor ancak ileride 5G özelliğe sahip bir alanda ve ülkede yaşıyorsanız Snapdragon 480 cihazları size çok hızlı hissettirecektir.

Snapdragon’un 400 serisi işlemcili bir bütçe dostu telefonlarından kullananlar; aslında yavaşlığın bir anlamda ne demek olduğunu daha iyi bilebilir ancak; Snapdragon 460 ve bu yeni 480 yüzde yüz performans artışı da vaat ediyor. Qualcomm bu 5G destekli yeni mobil işlemcide 8nm teknolojisi ve yeni CPU ve GPU bileşenleri kullandı. Yerleşik mobil işlemcide 5G desteğinin bu yıldan itibaren daha fazla kullanılmaya başladığını göreceğiz. Ancak dünya genelinde 5G’ye geçiş süreci biraz daha zaman alabilir.

Diğer dikkate değer geliştirmeler arasında Bluetooth 5.1 desteği, bazı WiFi 6 teknolojileri ve Qualcomm’un Quick Charge 4+ standardı, daha hızlı şarj hızları sağlayacak  elbette uyumlu bir şarj adaptörünüzün olması koşuluyla. Qualcomm’un aynı anda üç kameradan hareketsiz görüntüleri ve videoları yakalayabileceğini söylediği bu mobile işlemcide; yerleşik yeni bir görüntü sinyali işlemcisi var. Bu, teoride harika olan yeteneklerden biri, ancak telefon üreticileri bunu genellikle pratik bir özelliğe dönüştürmekte biraz sorun yaşıyor.

Snapdragon 460, çoğunlukla Oppo ve OnePlus gibi Çinli üreticilerin giriş seviyesi telefonlarında gördük ve Snapdragon 480 için de böyle bir durum söz konusu olabilir durum yine böyle olacak gibi görünüyor. Yakında 480 kullanılan modelleri görmeye başlayabiliriz. Elbette daha bütçe dostu modellerde…