Sosyal Medya

iPhone

Apple’ın bu yıl en iyi cihazı sanılan aksine bir “Pro” cihaz değil!

Apple'ın bu yıl en iyi cihazı sanılan aksine bir "Pro" cihaz değil. Apple'ın Pro modelleriyle standart modelleri arasındaki fark kapandı.

2020’de Apple’ın en iyi cihazı bir “Pro” iPhone modeli olmadı!

Apple’ın iPhone serisindeki modeller arasındaki fark giderek bulanıklaşıyor… En iyi cihaz ihtiyaç sahibinin ihtiyacını karşılaması, fiyat-fayda endeksine göre değişebilir elbette. Ancak Apple’ın bu yıl çıkardığı bir çok cihazdan en iyisi beklenin aksine bir “Pro” cihaz olmadı. İşte detaylar…

Bu yılın sonuna yaklaştığımız şu günlerde, koronavirüs pandemisinin insanları evlerine kapatmasına rağmen akıllı telefon üreticileri; en iyi amiral gemilerini birbiri ardına tanıtmaktan geri durmadı. Apple’da aynı şekilde bu yıl bile bir çok yeni model duyurmaktan geri kalmadı…

Apple açısından bu yılın özetine baktığımızda, şirket kendi M1 işlemcilerini kullandığı üç yeni iPad, beş yeni iPhone, kulak içi AirPods aksine ilk defa bir kulak üstü AirPods Max ve üç yeni MAC duyurdu.

Bu yeni modellerden AirPods Max’i bir kenara bırakırsak, tüm yeni donanımda ortak bir eğilim vardı. Sonlarındaki “PRO” uzantısı… Gelin görün ki, Apple’ın sözde “Pro” cihazları ile standart olarak görünen ancak ana akım odaklı ve daha bütçe dostu modelleri Macbook Air, iPad Air ve iPhone 12 arasındaki çizgi hiç bu kadar bulanıklaşmamıştı…

Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, Apple’ın hele hele ülkemizdeki vergi dezavantajlarından sonra Apple’ın Pro modelleriyle standart modelleri arasındaki fiyat farkları gözünüzü korkuttuysa merak etmeyin yalnız değilsiniz.

Gelin bu duruma nasıl geldik ona bir bakalım;

Özellikle iPhone’u ele aldığımızda; Apple’ın iPhone X’i 2017’de piyasaya sürdüğünde, temelde en iyi iPhone fiyatı 800 dolardan 1000 dolara fırlamıştı. Benzer şekilde 2018’in ses getiren tasarımı iPad Pro 800 dolara 11 inçlik modeli, 12,9 inçlik modeli ise 1000 dolara çıkmıştı. Hem iPad ve hem de iPhone söz konusu olduğunda ise, Apple iPhone XR ve iPad Air gibi standart modeller ile arasında ciddi bazı özellikleri geri bırakmış ve almak için kullanıcılara gerçek bir sebep vermişti.

Ancak 2020’de durum farklı!

Ancak 2020’deki modellere baktığımız zaman, standart ve Pro modeller arasındaki farklar giderek azaldı. Bir çok kullanıcı için 2 veya 3 kamera; arasındaki fiyat farkından dolayı önemsiz hale daha cihaz piyasaya çıkmadan geldi. Apple yeni bir stratejiyle ve beklenen şekilde, OLED ekranlarını yeni iPhone’ların dördüne birden uyguladığından, iPhone 12 ve iPhone 12 Pro arasında her zamankinden çok ama çok daha az fark oldu.

iPhone 12 standart ve iPhone 12 mini, daha farklı bir tasarım ile daha iyi bir kasa yapısı ile iPhone XR ve iPhone 11’e göre ciddi bir potansiyel ortaya koydu. Biliyorum 5G önemli ancak henüz 5G’ye herkesin geçebileceği günlerde değiliz. Yine de bu bir çok kişi için, iPhone 12 Pro tercih etmemek için kolayca feragat edilebilecek bir özellik konumunda… Öyle bile olsa dört yeni iPhone 12 modelinin hepsinde zaten bu 5G desteği de var…

iPad Air tarafında da benzer durum!

Apple, iPad Air konusunda da benzer bir hareket yaptı. 2019 modeli güçlü ve yetenekliydi ancak Apple’ın açıkça yorgun tasarımı değiştirmek gibi bir isteği var. Yeni 10.9 iPad Air ile iPad Pro arasında aynı şık ve minimalist tasarım bulunuyor. Face ID kamerası yerine doğrudan güç düğmesine yerleştirilmiş Touch ID’ye sahip… Çerçevesi, 11 inç iPad Pro’dakilerden biraz daha büyük ve ekranı daha pahalı modellerde olduğu gibi 120 Hz yenileme hızına sahip değil. Elbette bir kamerası var ama Lidar sensörü yok. Tüm bu eksikliklere rağmen; Apple’ın 2. nesil Pencil ve yeni Magic Keyboard ile çalışabilir ve yerleşik güçlü A14 işlemciye sahip…

Bu durumu basit bir şekilde özetlersek, Standart model bile iPad Pro’nun hemen hemen her özelliğini 200 dolar daha ucuza sağlıyor (LIDAR sensöre ihtiyacınız yoksa). iPad Pro ile kablosuz devam etmek istemeniz için temelde herhangi bir sebep yok…

M1 işlemci’deki performansı artışı modeller arasındaki farkı giderek bulanıklaştırdı!

Apple’ın profesyonel ve tüketici odaklı Mac’leri arasındaki çizgide yeni M1 işlemci sayesinde giderek bulanıklaştı – azaldı… Oldukça hızlı olan ve Apple’ın kendi silikonuna sahip alabileceğiniz en ucuz iki Mac modeli bunuluyor. Biri 699 dolarlık Mac Mini diğeri ise 999$’lık MacBook Air...

Performans testlerinde de MacBook Air aynı fiyat aralığındaki bir çok PC dizüstü bilgisayarlarından bile iyi çıktı. Geriye doğru sadece iki yıl öncesine bakalım. MacBook Air ile benzer fiyatlı bir MacBook Pro arasında özellikle İşlemci ve RAM desteklerinde ciddi farklar vardı. Intel’in i5 ile i7 işlemcileri gibi… Şimdi ise iki modelde de aynı işlemci kullanılıyor ve Air’de en az Pro kadar ciddi performans sağlıyor.

Bu nedenle 13 inçlik MacBook Pro M1 seçenekli ve kesinlikle “Pro” etiketinin artık para etmeyeceği en iyi örnek olarak gösterilebilir. M1 işlemcili bir MacBook Pro 1300 dolar iken benzer  M1 işlemcili MacBook Air sadece 1000 dolar…

Evet, Pro’nun daha parlak bir ekranı ve bir çok insanın hala sıcak bakmadığı Touch Bar özellikleri, daha iyi pil ömrü ve geliştirilmiş hoparlör ve mikrofonu var. Air’e göre de 8 çekirdekl GPU’su var. Yinede işin ironik tarafı 1.250 dolarlık M1 destekli MacBook Air modelinde 8 çekirdeki GPU ve tüm bahsedilen özelliklerin yanında, Depolama alanı da iki kat fazla… Üstelik bu size 50 dolar daha ucuza patlıyor.

Pro’nun, fanı dizüstü bilgisayarın en yüksek hızlarda daha uzun süre çalışmasına izin verdiği için; bir performans avantajı var – ancak insanların büyük çoğunluğu Air ile gayet iyi iş yapabilecek.

Bu bir anlamda Apple’ın 2020 için donanım stratejisini oldukça özetliyor.

Daha önce, iPhone 11 Pro ve iPad Pro gibi ürünler inkar edilemez bir şekilde satın alabileceğiniz en iyisiydi, ancak yine de çoğu kişinin iPhone 11 veya iPad Air gibi daha ucuz seçenekleri satın almasını tavsiye ettik.

iPhone 12 tarafında ise;

Özellikle bu yıl iPhone 12 almak konusunda niyetiniz varsa bu kesinlik “Pro” modeli olmak zorunda değil. Bu yıl iPhone 12 standart modeli aradaki fiyat farkı ve özellikleri göz önüne alındığında en iyisi ve tavsiye edebileceğimiz modeli kesinlikle.

Biliyorum, iPhone 12 Pro Max mümkün olan en güzel telefonu almak veya süper ciddi şekilde mobil fotoğrafçılığa gönül vermiş kişilerin tercih etmesi gereken model. Ancak Bunun dışında kalanlar için parasına göre alabileceği en iyi model “iPhone 12 standart” model olacaktır. Elbette bu durum Apple’ın bir sonraki olası iPhone 13 modellerinde değişebilir. Yada 2021’in ilk yarısında iPad Pro’yu yeniden tasarlayabilir veya 16 inç MacBook Pro’ya çok geçmeden M1 işlemcisini yerleştirebilir. Apple bu “Pro” ile standart modelleri arasındaki farkı seneye yeniden açabilir.

Dediğim gibi bir sonraki “Pro” ürünlerin, Air ve Pro hatları arasındaki boşluğu yeniden genişleten büyük adımlar olma ihtimali yüksek. Yine de 2020 için diyorum ki; Apple’ın bu yıl en iyi cihazı sanılan aksine bir “Pro” cihaz değil!